Nyheter

Studie: Mindfulness kan ge ångest och depression

En genomgång av 83 vetenskapliga rapporter visar att meditation och mindfulness kan leda till psykisk ohälsa. – Vissa människor kommer ihåg förträngda trauman, andra tolkar meditationsupplevelser på ett sätt som gör dem mer oroliga eller deprimerade, säger Miguel Farias till Dagen.

Miguel Farias är verksam vid Coventry University där han leder arbetet vid "Brain, Belief and Behaviour"-gruppen. Tillsammans med tre andra forskare har han analyserat 83 vetenskapliga studier av meditation och mindfulness, dock inte yoga, qigong och andra liknande övningar.

Genomgången visar att det fanns rapporterar om minst en "meditationsrelaterad oönskad effekt" i 55 av de 83 fallen, vilket motsvarar 65 procent.

Läs mer Linda Bergling: Yoga och mindfulness är inte neutrala tekniker

Variationerna mellan de granskade rapporterna var förvisso stora, men den sammantagna förekomsten av biverkningar var 8,3 procent. Och enligt forskarna förekommer dessa oönskade effekter även hos individer utan tidigare historia av psykiska problem.

De vanligaste biverkningarna var ångest (33 procent), depression (27 procent) och kognitiva anomalier (25 procent).

Initial psykisk hälsa påverkar

Enligt Miguel Farias kan det sistnämnda handla om desorientering i tid och rum, förvirring, uppmärksamhetsproblem, falska minnen, försämrad minnesnoggrannhet och "perceptuell överkänslighet".

– En del tycker att kognitiva anomalier är trevliga eller intressanta medan andra reagerar negativt på dem, säger han till Dagen.

Mag-tarmbesvär samt självmordsbeteenden var samtidigt minst frekventa – båda förekom i 11 procent av de undersökta fallen.

Läs mer Forskare: Yoga skiljer sig markant från kristen tro

Vad konkret i meditationen och mindfulness är det då som orsakar den psykiska ohälsan? Miguel Farias nämner förträngda trauman som gör sig påminda igen och att vissa personer tolkar meditationsupplevelser på ett sätt som gör dem mer oroliga eller deprimerade.

Men han betonar också att individernas initiala psykiska hälsa spelar roll.

– Människor kan vara mer oroliga eller deprimerade än vanligt när meditationen inleds och meditationen kan förstärka det tillståndet. Sammanfattningsvis kan olika saker orsaka de negativa händelserna, vi vet ännu inte tillräckligt mycket om det för att dra några säkra slutsatser.

Hur lång tid efter meditationen finns de oönskade effekterna kvar?

– Vi tittade på vad studierna säger – de flesta av effekterna inträffar under, eller strax efter, meditationen. Men eftersom de flesta studierna spänner över en relativt kort tidsperiod kan vi inte med säkerhet säga hur länge effekterna finns kvar.

I den nya studien som publicerades i tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavica i augusti skriver Miguel Farias och de andra forskarna att meditation numera är en vanligt förekommande behandlingsform som på senare tid har börjat problematiseras. De skriver också att det tidigare har saknats en systematisk genomgång av effekterna av meditation.

Nationella riktlinjer

Sedan 2016 har Socialstyrelsen med olika former av KBT-behandlingar, däribland mindfulness, i de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom.

Men Miguel Farias och hans kollegor konstaterar att det inte är ovanligt med biverkningar under, eller efter, meditation – och att dessa oönskade effekter kan förekomma hos individer utan tidigare historia av psykiska problem.

"Dessa resultat är relevanta både för utövare och kliniker och bidrar till ett balanserat perspektiv på meditation som en övning som kan leda till både positiva och negativa resultat", skriver de.

Läs mer Inre bön i stället för yoga testas på Kungsskolan

---

Genomgången

  • I de 83 granskade artiklarna, som publicerades mellan 1974 och 2019, ingick 6 464 individer. De granskade artiklarna analyserade ett brett spektrum av meditationstekniker, men majoriteten handlade om mindfulness på ett eller annat sätt.

---

Fler artiklar för dig