Nyheter

Fortsatt bråk om S:t Sigfrids - kyrkan indelad i två läger

Håller ryska säkerhetsintressen på att nästla sig in i en kyrka i centrala Stockholm? Bråket om S:t Sigfrids kyrka är långtifrån avgjort, även efter att ett extra medlemsmöte hållits.

1 av 2

Det är två parallella berättelser som nu sprids om vad som är rätt och fel gällande S:t Sigfrids kyrka, vackert belägen i Aspudden i Stockholm.

Dagen har tidigare rapporterat om det infekterade bråket i styrelsen i den förening som driver verksamheten, där den ena parten anklagar Missionsprovinsen och en rysk-ortodox församling för ett kuppförsök.

I bakgrunden vilar även en misstanke om ryska säkerhetsintressen.

Konflikten eskalerade under våren efter ett stort antal rysktalande personer gick med i föreningen och helt ändrade förutsättningarna för årsmötets demokratiska beslut. Mötet slutade i tumult, där frågorna sköts på framtiden.

Men nu, i slutet av augusti, har ett nytt medlemsmöte hållits. Göran Beijer för Missionsprovinsens talan i konflikten, en konservativ luthersk rörelse mest känd för sitt motstånd mot kvinnliga präster.

Läs också Vad är Missionsprovinsen i Sverige?

Göran Beijer berättar att det var revisorerna som sammankallade mötet och på plats fanns 45 personer.

Vilka då?

– Merparten är medlemmar i S:t Sergejs församling, det är så föreningen ser ut numera. Det var tio "svenskar" på plats, berättar han.


Göran Beijer.
 

Ryska intressen

S:t Sergej är en ortodox församling som står under Moskvapatriarkatet, där kritiker menar att församlingen är Rysslands förlängda arm. Exempelvis skrev Patrik Oksanen en debattartikel i Dagen där han varnade för deras agenda och kallade Missionsprovinsen för "nyttiga idioter".

 

Ser ni ingen oro i detta?

– Inför det här mötet har det talats mycket om rysk påverkan, men ingen har bemödat sig att kolla hur det är med S:t Sergej. Vi har inte sett något av det, säger Göran Beijer.

Han menar att bevisbördan ligger på kritikerna.

På medlemsmötet togs beslutet att tillsätta en ny styrelse samt att kyrkan ska användas av Missionsprovinsen samt hyras ut till den rysk-ortodoxa församlingen.

– Vi kommer att dela på den, säger Göran Beijer.

Läs också Oksanen: Rysk-ortodoxa går Putins ärenden när de försöker ta över svensk kyrka
 

De är "kuppmakare"

Men konflikten om S:t Sigfrids kyrka är långtifrån löst. För det är bara den ena parten i den pågående striden som erkänner medlemsmötet som legitimt.

– Det är bara jag som ordförande som kan kalla till ett extra medlemsmöte, säger Lars-Erik Bergqvist till Dagen.

Han titulerar den andra sidan för "kuppmakare" och menar att deras möte hållits mot de lagar och regler som gäller, där han även lämnat polisanmälan då han menar att flera lagbrott begåtts under proceduren.

Läs också Missionsprovinsen anklagas för kuppförsök mot S:t Sigfrids kyrka
 

Utlyser eget möte

Själv tänker han inom kort utlysa ett extra medlemsmöte, vilket han menar är föreningens riktiga beslutande organ.

Han håller också fast vid kritiken att det mitt i all kalabalik finns ryska intressen som man bör akta sig för. Med tanke på att Missionsprovinsen främst består av ett fåtal äldre personer ser det ut som om "kuppmakarna" får sin vilja igenom kommer på sikt den rysk-ortodoxa församlingen ta över kyrkan helt.

I nuläget finns det alltså två helt olika synsätt på vad som händer i föreningen S:t Sigfrids vänner, det finns två olika styrelser som inte erkänner varandra och det finns två helt olika framtidsvisioner för hur verksamheten ska bedrivas.

---

Kampen om S:t Sigfrids kyrka

  • S:t Sigfrids kyrka är en fristående kyrka som tidigare tillhörde Svenska kyrkan.

    Kyrkan drivs av en förening som beslutar över verksamheten.

    Just nu är föreningens styrelse och medlemmar uppdelad i två läger som inte kommer överens.

    Den ena parten vill att Missionsprovinsen och en rysk-ortodox församling ska få tillgång till kyrkan.

    Den andra parten vill ha bort bägge dessa, för att i stället satsa på en annan verksamhet.

    De menar också att ryska säkerhetsintressen finns att ta hänsyn till i den pågående konflikten.

---

Fler artiklar för dig