Nyheter

Ibn Rushd: Absurt att vi skulle vara islamister

Ibn Rushds ordförande Zana Muhammed säger att han är trött på debatten om det Muslimska brödraskapet, som han själv menar inte finns som organisation i Sverige. – Tyvärr har vi inte råd att anlita en PR-byrå, vi är på väg att förlora informationskriget, säger han.

1 av 3

Muslimska brödraskapet har i det fördolda byggt upp en maktbas i Sverige, där dess medlemmar ser till att få ledarposter inom det muslimska civilsamhället där de försöker förverkliga sin agenda.

Så lyder anklagelsen, vilket Dagen skrev om i ett större reportage nyligen. Även om ingen vill kännas vid brödraskapet i Sverige har debatten om denna underjordiska rörelse blivit kännbar för flera muslimska organisationer, inte minst då ett antal kommuner dragit in sina bidrag.

Ibn Rushd utpekat

Studieförbundet Ibn Rushd är en av dem, de pekas ständigt ut som en gren av brödraskapet och dess ordförande Zana Muhammed vill gärna bemöta de anklagelser som fanns i tidningen Dagens publicering.

Han förstår att för en utomstående kan debatten bli smått obegriplig, där en rad experter självsäkert lägger ut texten om det Muslimska brödraskapets utbredning, medan de muslimska aktörerna slår ifrån sig alla anklagelser.

Vem ska man tro på egentligen?

Läs också Muslimska brödraskapet – islamiströrelsen som "inte finns i Sverige"

Debatter motvilligt

Zana Muhammed säger att han högst motvilligt ger sig in i debatten, ännu en gång, då han mycket hellre vill fokusera på Ibn Rushds folkbildningsverksamhet.

Han menar att det finns en klick forskare med hög svansföring som är skickliga på att göra sin röst hörd och som driver tesen att det Muslimska brödraskapet är högst aktiva i Sverige. Aje Carlbom, som Dagen intervjuade, är en av dem. Terrorforskaren Magnus Ranstorp en annan.

– Men det finns flera röster som forskar om brödraskapet, säger Zana Muhammed och nämner namn som Mattias Gardell, Mohammad Fazlhashemi och Jan Hjärpe.

Lyssnar man på dem träder en helt annan bild fram som inte alls är alarmistisk.

Pågår informationskrig

Zana Muhammed säger att det pågår ett informationskrig där det muslimska civilsamhällets befinner sig i underläge, mycket beroende på att deras motståndare får stor spridning via sina stora sociala medieplattformer.

– Det tar mycket resurser och tankar att hantera de här anklagelserna, säger Zana Muhammed.

– Men vi kommer aldrig att vinna informationskriget, vi har inte resurser för det. Vi kan inte anställa kommunikatörer eller anlita en PR-byrå för att tillbakavisa deras idéer och teser.

Ljusår från islamist

Så till sakfrågan. Ibn Rushd är en organisation som ständigt pekas ut som en gren av brödraskapet och enligt den kritik som framförs borde då ordföranden själv tillhöra rörelsen och försöka få genomslag för organisationens islamistiska idéer.

En helt absurd anklagelse, menar Zana Muhammed, som säger att de i själva verket står för motsatsen till vad de anklagas för. Arbetet med folkbildning handlar om att jobba för demokrati, tolerans och mångfald. Ljusår från en islamistisk rörelses agenda.

Dessutom, menar han, har Ibn Rushd genomlysts grundligt efter alla anklagelserna som florerat.

– Folkbildningsrådet, som ger oss statsbidrag, har i sina utvärderingar visat att vi gör ett bra folkbildningsarbete, säger Zana Muhammed.

– Visst finns det några brister som vi måste jobba med, men vi är demokratiska och uppfyller statens syfte med folkbildning.

Läs mer Frida Park: Se upp för kopplingar till Muslimska brödraskapet

Finns brister

Zana Muhammed vill också lyfta fram den rapport som skrivits av Erik Amnå, med syfte att gå till botten med all kritik. Enligt rapporten kom det fram att det finns enskilda personer med ideologisk anknytning till det Muslimska brödraskapet, något som Zana Muhammed inte förnekar.

– Det finns vissa personer inom Ibn Rushd som är ideologiskt inspirerade av dem, säger han.

Men som förbund är de en bred aktör i det muslimska civilsamhället med en stor mångfald, där en mängd olika perspektiv kommer fram.

– Vad jag menar är att Ibn Rushd är större än de där enskilda personerna, säger Zana Muhammed.

Och att brödraskapets idéer skulle genomsyra hela verksamheten avfärdar han å det grövsta och tycker det också är ologiskt eftersom så många olika motstridiga grupper finns inom Ibn Rushd.

Att du som ordförande pekas ut som en del av brödraskapet, vad säger du om det?

– Haha, det är superintressant. Jag är en person som varit verksamhetschef för det interreligiösa centret i Göteborg, skulle religionsdialog ligga i brödraskapets intresse, undrar Zana Muhammed retoriskt.

Han berättar också en anekdot om en pappa som han i flera år träffat då han hämtat barn på förskolan.

– Han sa; jag har läst så mycket om dig i media men får inte ihop bilden av att du skulle vara ledare för brödraskapet. Du arrangerar musikkonserter, dundrar hiphop när du hämtar barnen och din fru bär inte hijab. Spelar du verkligen så bra, eller är det de som ljuger?

Zana Muhammed säger att bevisbördan för den här typen av påståenden måste ligga på dem som kommer med anklagelsen. Själv säger han att det inte finns några belägg för att han i hemlighet skulle vara medlem i det Muslimska brödraskapet.

– Men det har gått till den nivån att folk söker upp min arbetsgivare, Göteborgs kommun, säger han.

– Det har hänt flera gånger och jag undrar hur det här kan fortgå. Jag är ordförande för ett studieförbund vid sidan av mitt jobb som utvecklingsledare. Så länge jag är ordförande kommer det att vara ett demokratiskt förbund och vi ska jobba för samhällets bästa.

Kolla källorna

Samtidigt vill han vända udden mot alla dem som påstår att det Muslimska brödraskapet är aktiva i Sverige och menar att deras källor bör kollas noggrant.

– Bland annat brukar en italiensk forskare som heter Lorenzo Vidino användas som en tung referens om brödraskapets utbredning i Europa, säger Zana Muhammed.

– Vad de inte nämner är att han är välkänd för att sprida islamofobiska teorier. Om man kollar på Breiviks manifest refererar han till Vidino många gånger och tankegodset att det Muslimska brödraskapet håller på att ta över Europa. Vill de här forskarna vara i samma kategori som Breivik?

Du menar att det kokar ner till islamofobi?

– Till 100 procent. Tyvärr har islamofobibegreppet urholkats. Begreppet är uttjatat och har tappat sitt värde.

Men i debatten om brödraskapet menar Zana Muhammed att det har existensberättigande. Själv undrar han när dessa kritiska röster är nöjda.

– Är det när Ibn Rushd har gått under? Är det när det muslimska civilsamhället är helt borta? Vad är det för Sverige de vill se?

Läs också Sameh Egyptson: Ta avslöjandena om Ibn Rushd på allvar

---

Ibn Rushd och bidragen

  • I ett antal kommuner har politiker tagit beslut att dra in bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.

    Nyligen togs ett sådant beslut av Göteborg stad.

    Anledningen är att Ibn Rushd anklagas för att ha kopplingar till det Muslimska brödraskapet.

    Uppgifterna tillbakavisas av Ibn Rushd själva, som menar att det saknas belägg för påståendet.

---

Fler artiklar för dig