Nyheter

Mikael Oscarsson (KD) viftade med palestinsk terrordocka i riksdagen

Kristdemokraten Mikael Oscarsson hade med sig en ovanlig rekvisita in i riksdagsdebatten. Trots det lyckades han inte övertyga biståndsminister Peter Eriksson (MP) om att Palestinabiståndet bör ses över.

1 av 2

Mitt i debatten drog han fram den från kavajen. En tygdocka föreställande en stenkastande palestinier med bild på al-Aqsamoskén i Jerusalem på bröstet.

– Den beslagtogs av den israeliska tullen för en tid sedan. 4 000 exemplar skulle föras in i Gaza för att delas ut, förklarade Mikael Oscarsson.

Indoktrinerar barn

Syftet med att ta fram denna "terrordocka" var att visa på hur palestinska barn redan från tidig ålder lär sig att hata judar. Förutom dockan berättade Mikael Oscarsson om andra typer av indoktrinering, som barnprogram som sänds i det palestinska självstyrets regi där barn får skicka in videor som hyllar dömda terrorister.

– I ett annat program är det fyra-femåringar som får lära sig att judar är råttor, att de är svin.

Med tanke på att Sverige är en stor biståndsgivare i regionen menade Mikael Oscarsson att det är dags att ryta ifrån och ställa krav, vilket också var syftet med att utmana biståndsminister Peter Eriksson (MP) på debatt i riksdagen.

Läs mer Hon är ny ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Debatten ett skyttegravskrig

Debatten om biståndet till Palestina börjar bli en riktig långkörare, enklast beskrivet som ett skyttegravskrig där höger ofta står mot vänster.

Nyligen har det fyllts på med ny ammunition då flera västerländska länder dragit ned på sitt bistånd till palestinierna på grund av utbredd korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Samtidigt har Sverige på annat håll dragit in visst bistånd till Kambodja och Tanzania med motiveringen att den demokratiska utvecklingen går bakåt.

Hur kan då Sverige stora Palestinabistånd på 1,5 miljarder kronor stå orubbat, undrade Mikael Oscarsson.

– Låt mig påminna om att det inte varit fria val i de palestinska områdena på 15 år. Utvecklingen går i en allt mer auktoritär riktning.

Nu tyckte han det var dags för den svenska regeringen att ställa skarpare krav för fortsatt bistånd, inte minst när det gäller indoktrineringen av barn samt de kontroversiella utbetalningarna till familjer där någon begått ett terrordåd mot israeliska intressen.

Läs också Roland Utbult (KD) var nära att dö i covid-19 - "Det vände när folk började be"

Ministerns svar

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) verkar dock inte ha några planer på att ändra strategi och undrade om Kristdemokraterna verkligen visste vilka krav han har ställt i samtalen med palestinierna.

Han betonade, som så många gånger nämnts tidigare i liknande debatter, att Sverige inte ger något direkt stöd till den palestinska myndigheten utan att biståndet kanaliseras via andra kanaler.

Unik situation

När det gällde jämförelsen med indraget bidrag till andra länder svarade han;

– Man måste se varje land för sig. Varje land har sin egen situation som man måste utgå ifrån.

Målet med biståndet till Palestina är dock att verka för en demokratisering, samt fred och försoning mellan israeler och palestinier.

Blev infekterat

Debatten mellan Peter Eriksson och Mikael Oscarsson blev efter några artiga ordväxlingar till slut ganska infekterad.

Mikael Oscarsson röt till och menade att Sveriges regering måste se sanningen i vitögat och börja ställa krav.

– Annars kommer vi aldrig någon vart.

Peter Eriksson blev i sin tur upprörd och hävdade med emfas att svenska skattebetalares pengar inte går till terrorism, utan tvärtom bidrar till fred och försoning. Han tydliggjorde också att allt bistånd följs upp och kontrolleras och att inga konstigheter upptäckts.

Läs också Mikael Oscarssons tro ger hopp om att få träffa Petra i himlen igen

Fler artiklar för dig