Nyheter

Nunna kallas tillbaka från Rättvik till Frankrike inför ålderdomen

Retreatledaren och författaren Veronica Tournier är 81 år fyllda och med den stigande åldern har hennes provins i Frankrike bett henne att flytta tillbaka. Det är med blandade känslor hon lämnar retreatgården Berget i oktober. – Jag har valt att leva i lydnad, att helt lägga mitt liv i Guds hand, säger hon.

1 av 2

Syster Veronica, eller Veronica Tournier som hon heter, har levt som katolsk nunna i Sverige sedan 1970-talet, med undantag för några år i Frankrike. Som skribent har hon varit flitig och ofta publicerad i bland annat Dagen, tidskriften Pilgrim och den nu nedlagda Trots Allt. Hon har gett ut böckerna ”Vägar till bön” och ”Ett nytt liv” och varit en uppskattad föreläsare och retreatledare. Men i september håller hon sin sista retreat i Sverige.

– Min generalpriorinna i Frankrike kontaktade mig förra året och sa att jag behövde börja tänka på att återvända. Det var dags att anpassa mig till ett nytt liv, innan jag blev för gammal, säger syster Veronica.

– Jag tänkte "Okej, men det blir väl först om några år", men för bara några månader sedan ringde hon igen och sa samma sak. Då började det landa även i mig.

Syster Veronica tillhör dominikanordern och har som nunna sin bas i en provins i Frankrike. Det är provinsen som ansvarar för var hon ska leva och vad hon ska göra. Samtidigt handlar det hela tiden om dialog, menar Veronica.

– Provinsen kommer med ett förslag, de söker det bästa för var och en av oss systrar. Samtidigt är jag medveten om att jag avlagt ett lydnadslöfte, det betyder också något. Friska människor i min ålder kan behöva någon som säger åt oss när det är dags att flytta, medan krafterna ännu finns.

Läs mer ”Vänskapen mellan oss djupnar med åren”

De senaste åren har hon bott i en stuga på området i Rättvik som utgör Berget. Stugan ligger mellan Meditationsgården och Sankt Davidsgården. Att bli gammal där skulle inte fungera praktiskt, inser Veronica. I september håller hon därför sin sista retreat och i mitten av oktober är det dags för avfärd till Frankrike.

– När beslutet mognade i mig gick det väldigt snabbt att planera för avfärd. Jag vill inte dra ut på det. Men det är en sorg, absolut. Jag har fäst mig vid människorna och platsen, konstaterar Veronica.

– Även om det är mycket känslor måste man kunna lämna en plats och ett sammanhang. Ingen äger sin plats, den är oss given för en tid. Tron hjälper oss också, vi får be "I dina händer Herre Gud befall jag min ande".

I Frankrike blir det fortsatt kommunitetsliv för dominikansystern. Veronica flyttar in i ett hus i staden Nancy nordöst om Paris, tillsammans med sex andra ordenssystrar, varav hon känner tre sedan tidigare.

Läs mer Retreatgården Berget går mot strömmen

Peder Bergqvist är föreståndare på Berget och han medger att det kommer bli "en stor lucka" efter Veronica.

– Hon är en mycket uppskattad retreatledare och en inspiratör för människor, så det påverkar oss att hon flyttar. Samtidigt är det begripligt att hon behöver flytta innan hon blir alltför gammal.

Hur hanterar ni förlusten av henne som medarbetare på retreatgården och medlem i kommuniteten?

 

– Oavsett detta så har vi länge haft önskan att förnya kommuniteten och få fler medlemmar. Det blir extra tydligt nu. Men det är vår bön och förhoppning att fler ska upptäcka om de har en kallelse att komma hit. Jag vet att Veronica har inspirerat människor, kanske har någon av dem en kallelse att komma hit?

---

Veronica Tournier, dominikansyster

  • Ålder: 81
  • Bor: Sankt Davidsgården på Berget, en ekumenisk retreatgård i Rättvik av Dalarna, i olika omgångar sedan 1983.
  • Skrivit: För tidskriften Pilgrim, Trots allt, gett ut böckerna "Vägar till bön" och "Ett nytt liv", medverkar i andaktsboken "Från hjärta till hjärta".
  • Flyttar tillbaka till Frankrike i oktober.

---

Fler artiklar för dig