Lagom till att den brinnande Koranen slocknat i Malmö förbereder man sig i Paris för en återpublicering av de kontroversiella Muhammed-karikatyrerna, vilket för 15 år sedan skapade stora protester bland muslimer.
Det är satirtidningen Charlie Hebdo som står för publiceringen, vilket sker i samband med att en rättegång inleds där ett flertal personer står åtalade för inblandning i massakern inne på deras redaktion för fem år sedan.
Läs mer Upplopp i Malmö efter Koranbränning
Publicerades 2005
Muhammed-karikatyrerna publicerades första gången 2005 av Jyllands-Posten, där nidbilderna på islams profet skapade ett ramaskri i den muslimska världen och kastade in Danmark i en rad diplomatiska bestyr på den internationella arenan.
Jyllands-Posten fick också ta emot en rad hot och flera av tecknarna har sedan dess levt under skyddad identitet.
Debatt om yttrandefrihet
Publiceringen handlade om yttrandefrihet och rätten att få provocera och kritisera en religion, en tradition med flera hundra år på nacken i Europa där de kristna kyrkorna vant sig vid att bli häcklade. Men i stora delar av den muslimska världen är det här tabu och krocken mellan de båda synsätten är fortfarande aktuell, vilket vi såg nyligen i Malmö då en uppretad folkskara gav sig ut på gatorna efter att ett litet danskt extremistparti eldat upp ett exemplar av Koranen.
Tolv dödade
Satirtidningen Charlie Hebdo fick för fem år sedan dyrt betala för den här kulturkrocken efter att ha publicerat en tecknad bild på Muhammed. Två islamister tog sig in på redaktionen och sköt vilt. Tolv personer mördades inne på redaktionen varav flera kända satirtecknare. De två förövarna sköts sedan ihjäl. Men blodbadet följdes upp med en attack på en judisk speceriaffär, även det krävde flera dödsfall.
Åtalas för medhjälp
Flera personer anklagas för att ha varit med och planerat attacken mot Charlie Hebdo och 14 personer står nu åtalade. Det är i samband med att rättegången inleds som satirtidningen väljer att, återigen, publicera Muhammed-karikatyrerna.
– Vi har sedan januari 2015 ofta blivit ombedda att publicera fler karikatyrer av Muhammed, säger tidningens chefredaktör, enligt France 24.
– Men vi har alltid vägrat, inte för att det är förbjudet, lagen tillåter det, utan för att det måste finnas en bra anledning för oss att göra det. En anledning som har betydelse och tillför något till debatten.
När nu rättegången inleds anser tidningen att det är rätt tid att återigen publicera de kontroversiella bilderna.