Nyheter

Krik Norge nekar tidigare samarbetspartner ekonomisk hjälp

Christian Sports Contact Tanzania vädjar till Kristen idrottskontakt i Norge om pengar till en skatteskuld som de måste betala till den tanzaniska staten. Men den norska organisationen säger nej.

Christian Sports Contact Tanzania, CHRISC, är skyldiga att betala motsvarande cirka 82 000 norska kronor till staten i Tanzania. Men CHRISC uppger att de inte har några pengar och har vänt sig till Kristen idrottskontakt, Krik, om hjälp, skriver tidningen Vårt Land.

Krik i Norge startade CHRISC 1993 för att hjälpa utsatta ungdomar i Kenya, Tanzania och Uganda genom idrottsaktiviteter, ledarutbildning och hälsoarbete. Men för ett par år sedan avslöjades att pengar som Krik fått av norska staten till projektet i Tanzania, var försvunna.

Bristande kontrollrutiner

Krik erkände att deras kontrollrutiner hade brustit, och betalade tillbaka 2,5 miljoner kronor till norska staten, som Dagen tidigare rapporterat. Nu vädjar CHRISC Tanzania till Krik om pengar till att betala en skatteskuld för åren 2015 till 2018.

– Vi menar att Krik är ansvariga för de krav som omfattar perioden 2015-2017, eftersom Krik då var ansvarig för den ekonomiska styrningen av CHRISC Tanzania, säger Elly Omondi, ledare för CHRISC Tanzania till Vårt Land.

Men i maj beslutade Kriks högsta beslutande organ, landsstyret, att säga nej.

Krik i Norge avbröt samarbetet med CHRISC Tanzania 2018, efter avslöjandet att stora summor pengar försvunnit. Pengar som skulle använts till att sprida livsglädje och tro bland fattiga ungdomar i det östafrikanska landet. Totalt rör det sig om närmare 5 miljoner norska kronor som är borta.

Läs mer Krik i Norge utsatt för miljonsvindel

Ett svårt beslut

Krik Norges generalsekreterare Silje Kvamme Björndal säger att man är "tacksamma och stolta över det goda arbete som har gjorts under många år av CHRISC i östra Afrika".

– Det var ett svårt beslut för oss att avvisa CHRISC Tanzanias förfrågan om ekonomisk hjälp. Men efter att såväl experter inom bistånd och polititik avrått oss från att överföra medel, framstod det som det klokaste alternativet, säger han till tidningen.

Om pengarna inte betalas tillbaka riskerar tre ansvariga i CHRISC Tanzania långvariga fängelsestraff.

Fler artiklar för dig