Nyheter

Sjukhusfartyget Africa Mercy blir Zimmergrens nya hem

Några månader senare än planerat lämnar familjen Zimmergren på lördag Sverige för att bo och arbeta på Africa Mercy under de kommande åren. – Det känns spännande. Men det går inte riktigt föreställa sig vad vi har gett oss in på, säger Malin och Andreas nickar instämmande.

1 av 5

Allt började med ett besök hos bekanta. Under middagen berättade vännerna om organisationen Mercy Ships och sjukhusfartyget Africa Mercy. På väg hem konstaterade Malin och Andreas att det lät precis som något de hade drömt om.

Mercy Ships erbjuder människor i Afrika gratis sjukvård, exempelvis ortopedi, rekonstruktiv plastikkirurgi samt käk- och ögonkirurgi. Enligt Malin handlar det ofta om människor som lever i utanförskap på grund av de medicinska omständigheterna.

– På Mercy Ships tittar vi dem i ögonen och möter dem med kärlek. Det handlar inte bara om kroppslig omvårdad.

Malin berättar att hon redan som 16-åring ville åka utomlands och arbeta med att hjälpa andra. Det här var också något som hon sa tydligt till Andreas i samband med att de gifte sig.

Men sedan gick åren ...

– Vi kände att vi var tvungna att hitta något som passade oss båda och nu är vi på rätt plats, säger Malin samtidigt som hon, kanske lite motsägelsefullt, berättar att de stormtrivs i Mölndal där de bor.

– Men vi kände ändå att vi ville göra något annat. Vi bad mycket och sedan åkte vi på den där middagen.

Hon berättar att de ganska snart kände att de var på rätt väg. Till skillnad mot tidigare, då dörrar hade stängts, öppnades alla dörrar när de kontaktade Mercy Ships.

Malin och Andreas har två döttrar, Ella 3 år och Lo 1 år. Den 17 maj i fjol, samma dag som Lo föddes, skickades ansökningarna till Mercy Ships in och den 17 oktober kom beskedet att de var antagna.

Ska stanna i minst två år

I kontraktet står det att familjen ska stanna i minst två år. Andreas är just nu föräldraledig (han kommer att avsluta sin tjänst på Telia) för att arbeta som informations- och it-chef på Africa Mercy. Malin, som är lärare, har samtidigt sagt upp sig och kommer initialt att fokusera på att ta hand om döttrarna. Framöver är målsättningen att bygga upp ett arbete med lek-terapi som stöd till de barn som befinner sig på sjukhusfartyget under längre tid.

– Sjukvård är alltid lite skrämmande. Och de här barnen har ofta aldrig tidigare varit i kontakt med sjukvården, säger hon.

Från början var planen att Malin och Andreas skulle ha lämnat Sverige den 1 juni. Sedan kom coronapandemin och avresan sköts fram flera gånger. Men på lördag bär det alltså av mot Teneriffa där Africa Mercy just nu genomgår service på ett varv.

Detta sker varje år. Men 2020 är vilan extra lång.

– Efter åtta månader i hamnen i Senegals huvudstad Dakar avbröts insatsen i slutet av mars på grund av pandemin. Nu vet ingen riktigt hur framtiden kommer att se ut, säger Malin och Andreas tillägger att målet är att återvända till Senegal så snart som möjligt för att avsluta uppdraget.

Anpassningar för covid-19

Sjukvården på Africa Mercy bedrivs av volontärer från en rad olika länder. När fartyget nu ligger på varv har alla sjuksköterskor och läkare återvänt till sina hemländer. Det innebär i sin tur att fartyget kommer att vara relativt tomt när Malin och Andreas och deras flickor anländer.

Enligt Malin blir det en extra utmaning.

– När vi kommer fram måste vi sitta i karantän i två veckor. Det är svårt att veta vad man ska packa, speciellt när man har två små barn.

Anledningen till att insatsen i Senegal avbröts var att Africa Mercy, som är världens största civila sjukhusfartyg, inte är byggt för att ta hand om patienter med luftvägssjukdomar. Anpassningar för exempelvis covid-19 behöver göras och det kommer att ske medan fartyget ligger på varv. Sedan gäller det att vänta på att situationen ska stabiliseras så pass mycket att sjukhusverksamheten kan återupptas.

Andreas, som har seglat med missionsbåten Elida tidigare och som snart kan kalla sig matros, längtar efter att havet. Samtidigt säger han att han inte har något emot att bo på Africa Mercy även om fartyget ligger på varv.

Malins sjövana är betydligt mer begränsad. Hon ser också fram emot att möta patienter – "det var därför vi bestämde oss för att åka" – men berättar att fokuset nu ligger på organisationen Mercy Ships framtid.

– Corona kommer inte att försvinna och vi måste tänka framåt och göra de omställningar som behövs.

Läs också Mercy Ships bygger rekordstort fartyg för 1,5 miljarder

Inbjuder till större delaktighet

Mercy Ships är en amerikansk organisation. Enligt Malin och Andreas blir det tydligt när det kommer till finansiering av volontärer och biståndsarbetare.

– Vi i Sverige är mer vana vid att betala till en huvudorganisation som sedan ombesörjer sina arbetare medan man i USA har en vana av att sponsra enskilda personer. Även om detta är en stor omställning för oss som är uppvuxna i en svensk kultur där man helst inte ber andra om pengar så finns det positiva effekter av att göra på detta sett. Genom att sponsra enskilda personer kan man få en större inblick och hjärta för organisationen då det inbjuder till en större delaktighet, säger Malin som i sammanhanget också ser en fördel med att avresan sköts fram på grund av coronapandemin.

– Det har gett oss mer tid att samla sponsorer.

Faktum är att slutresultatet blev ganska bra. Andreas nämner att bland annat företag och församlingar från olika samfund i Göteborgsområdet har lovat att ställa upp med pengar.

– Bifrostkyrkan, där vi är medlemmar, stöttar oss liksom andra kyrkor otroligt mycket. Dessutom har vi sökt stipendier.

Vad säger era bekanta om beslutet att ge er av utomlands?

– De flesta tycker att det är modigt av oss. Många säger att de inte hade vågat ta steget, svarar Andreas.

– Vissa har även sagt att det är ett extra stort steg eftersom vi har två små barn, tillägger Malin.

Har varit inneboende i sommar

Malin och Andreas bor i normala fall i en lägenhet i Mölndal. Men i sommar har familjen Zimmergren varit inneboende hos Malins föräldrar i Skepplanda. Skälet är enkelt – eftersom de först trodde att de skulle lämna Sverige i juni bestämde de sig för att hyra ut lägenheten från och med juni.

När avresan senare sköts fram behövde de hitta tak över huvudet på annat håll. Den temporära lösningen har fungerat bra. Men nu ser de fram emot att komma iväg på det stora äventyret.

– Självklart kommer vi att sakna våra familjer och vänner, säger Andreas.

– Och friheten att kunna röra på sig, att ha picknick i en park, tillägger Malin.

Enligt Andreas erbjuder Mercy Ships en perfekt kombination av hjälpverksamhet, utlandsvistelse och båt. Malin håller med.

– Jag kände redan tidigt att jag ville vara en del av detta, säger hon.

Läs också Sju kilos tumör opererades bort på kristna hjälpbåten Africa Mercy

---

Mercy Ships

  • Mercy Ships är en internationell hjälporganisation med kristen värdegrund. I Sverige finns organisationen sedan 1992.
  • Mercy Ships har i dagsläget ett sjukhusfartyg, Africa Mercy. Det är ursprungligen en dansk tågfärja. Fartyget, som byggdes 1980, är 152 meter långt (vilket gör det till världens största civila sjukhusfartyg) och ombord finns det fem operationssalar.
  • Samtidigt har Mercy Ships beställt ett ännu större sjukhusfartyg. Global Mercy, som just nu byggs i Kina, blir 174 meter långt. Ombord kommer det att finnas sex operations-/utbildningssalar och plats för över 150 patienter. Planen är att fartyget ska tas i drift någon gång under 2021.

---

Fler artiklar för dig