Nyheter

Alf Lax korsvandring genom Sverige kan tvingas pausa: För få ställer upp

Snart kan korsvandringsprojektet Gå för Sverige tvingas ta paus. Orsak: inga frivilliga har anmält sig. – Det känns snöpligt när vi kommit så pass långt, säger Alf Lax, en av eldsjälarna bakom satsningen.

1 av 4

I tre månader har Gå för Sverige, där frivilliga stafettvandrar med ett träkors från norra till södra Sverige, pågått. Men satsningen riskerar ett ofrivilligt uppehåll.

Femton dagsetapper mellan Tvååker i Halland och Kävlinge i Skåne är fortfarande obemannade. Totalt handlar det om två veckor i sträck som saknar anmälda deltagare.

– Vi jobbar febrilt för att hitta folk som tycker detta är viktigt. Vi har kontaktat församlingar på de aktuella orterna, men hittills inte fått napp, berättar Alf Lax som är besviken över att uppslutningen inte är större.

Alf Lax.

Alf Lax.

"Det är ett trosprojekt"

Längs vägen finns orter som Falkenberg, Halmstad, Ängelholm, Helsingborg och Landskrona.

– Enligt planeringen ska vi gå från Tvååker den 14 september för att anlända till Kävlinge den 28 september. Det är den perioden som är helt tom på korsvandrare, förklarar han.

Alf Lax beskriver satsningen från Haparanda till Ystad, som ett trosprojekt. Han lyfter fram alla de frivilliga som gjort och gör insatser, som hjältar.

– Jag är imponerad av alla som deltar. Otroliga insatser har gjorts och görs längs landsvägar och stigar runt om i landet.

– Vi gör detta för att det kristna korset ska bli synligt. Vi vill lyfta fram korset och kyrkan som samhällsbärare och den kristna tron som trygghetsfaktor, säger han till Dagen.

Läs mer Sebastian Stakset hjälpte Alf Lax bära korset på vandringen genom Sverige

Vad krävs av den som ska gå?

– Att man går en dagsetapp med korset från en plats till en annan, enligt en given rutt. Ensam eller tillsammans med andra. De flesta sträckor är mellan 15 och 20 kilometer.

Måste man vara topptränad för att klara det?

– Nej, och det finns ingen tidspress. Vi brukar börja klockan 10 på förmiddagarna och sedan har man hela dagen på sig. På kvällarna är samlingar inbokade på vissa platser och då bör man vara med, säger Alf Lax.

Flera samfund engagerade

En av de cirka 250 personer som hittills deltagit är pingstpastor Ingvar Holmberg, 73 år, från Norrköping. När Dagen når honom är han på väg med korset från Vikingstad till Mjölby, hans femte vandringsdag.

– Jag är inte konditionsstark, men det har gått bra. Har haft medvandrare hela tiden, som räddat mig när jag inte själv orkat dra korset, berättar han medan blåsten på östgötaslätten hörs genom mobiltelefonen.

Ingvar Holmberg har mötts av engagemang längs vägen från bland annat Frälsningsarmén, Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

– Detta är en ekumenisk korsvandring, ett lagarbete. På kvällarna har vi haft samlingar då vi sjungit, läst Bibeln och bett för Sverige och de orter vi passerar, berättar Ingvar Holmberg som avslutar sin del i Tranås på onsdagskvällen .

– Då har jag vandrat i sju dagar. Sedan får andra ta över, säger han.

Vandrare mellan Gistad kyrka och S:t Larsparken.

Vädjar om hjälp

För Alf Lax del återstår dock fler etapper. Hittills har han avverkat 35-40 mil till fots i årets vandring, och han beräknar att det kommer att bli sammanlagt 65-70 mil innan målet är nått i Smygehuk den 4 oktober.

Alf Lax vädjar om hjälp från församlingar och kyrkor i framför allt Halland och Skåne.

– Vi har kommit långt och inte behövt ställa in några etapper hittills. Det vore snöpligt om vi tvingas göra ett uppehåll på två veckor. Än finns tid att anmäla sig men det återstår bara tre veckor, så det börjar bli lite bråttom.

Totalt består Gå för Sverige-satsningen av 124 sträckor.

Läs också Alf Lax: Jag blev alkoholist på två öl

Fler artiklar för dig