Nyheter

Han kan bli internets eget helgon

En brasiliansk pojkes oförklarliga tillfrisknande har lett till att brittiskfödde Carlo Acutis, som själv dog i leukemi vid femton års ålder, är ett steg närmare att bli helgonförklarad. Acutis, som sägs ha varit ett datageni, kan komma att bli helgon för internet.

Carlo Acutis, som avled i Milano 2006, kommer i oktober att bli saligförd. Hans ande ska ha helat en brasiliansk pojke, enligt den katolska kyrkan. Pojken tillfrisknade från att haft en ovanlig medfödd defekt i bukspottskörteln efter att han påkallat ​Carlo Acutis förbön. Varken kyrkans anlitade läkare eller "helgondepartementet" i Vatikanen fann någon annan medicinsk förklaring till att pojken blev frisk.

Saligförklaring är steget innan helgonförklaring. Nu börjar sökandet efter nya mirakel som kan tillskrivas Acutis för att han ska kunna förklaras vara ett helgon. Sker det kan Carlo Acutis bli helgon för internet.

Bodde i Italien

Carlo Acutis föddes i London 1991 av italienska föräldrar och flyttade som ung till Milano, där han levde fram till sin död. Han ska ha använt sig av internet för att sprida sin tro. Hans intressen var datorprogrammering, filmredigering, skapande av webbplatser och att publicera publikationer som hjälp för behövande, särskilt barn och äldre.

– Han benämns ha haft ett särskilt spirituellt liv på internet där han bedrev sin kontakt med andra tonåringar, säger Magnus Andersson, koordinator vid katolska kyrkan i Sverige.

Carlo Acutis ska också ha sammanställt en databas över så kallade nattvardsmirakel – mirakel där brödet och vinet vid nattvarden ska ha förvandlats till verkligt kött och blod.

– Han var väldigt duktig på datorer och tillbringade en hel del av sitt liv på nätet. Det är ett tecken på att det även i det virtuella livet kan finnas förebilder. I det virtuella livet finns det mycket gott, men även som i det verkliga livet finns det en hel del ondska. Carlo visar att det även på nätet finns personer som levt ett heligt liv, säger Andersson.

Läs mer Lucia - helgonet som vägrade gifta sig och därför dömdes till döden

Vägen till helgon

Inom den katolska kyrkan menar man att i princip alla personer i himlen är helgon, men de som helgonförklarats är personer som de menar bevisligen är där.

Bevisen slås fast genom en process som startar efter att ett helgonrykte uppstått kring en avliden person. Arbetet börjar då på stiftsnivå, där man tar in brev som personen skrivit och pratar med personer som varit runt det eventuella helgonet för att få en bild av personen.

Utredningen lämnas därefter till biskopen som gör en bedömning om personen kan vara salig. Om så är fallet skickas utredningen till Vatikanen.

– I en sekulär stat skulle man beskriva det som ett departement, ett helgondepartement, säger Magnus Andersson.

Kongregationen fortsätter därefter utredningen och bedömer om det finns en grund för helgonförklaring. Är så fallet skickas det vidare till påven som gör en egen bedömning. Godkänner påven fallet deklareras personen som vördnadsvärd och därefter börjar väntan på att ett under ska ske.

– Det handlar ofta om ett tillfrisknande, som inte kan förklaras med läkarvetenskapen, säger Magnus Andersson.

Två mirakel

Personen som blir helad ska då först ha bett om den vördnadsvärdes förbön. Om någon anmäler att man blivit helad så görs en bedömning av om det kan förklaras på ett annat sätt. Bedömningen görs både av läkare och av det så kallade helgondepartementet. Om båda parter finner att det som skett ligger utanför läkarvetenskapen så tas det vidare till påven som då kan besluta att saligförklara personen. Vilket nu allstå har skett med Carlo Acutis.

Efter det väntar man på att ett ytterligare mirakel, som inte läkarvetenskapen har en naturlig förklaring till, ska ske och då kan påven helgonförklara personen.

Enligt Magnus Andersson kan det här betyda mycket för kyrkan om han skulle bli helgonförklarad. Både för unga och gamla.

– Ibland finns en tendens att man blir oförsonlig när man debatterar på sociala medier och här finns en kille som visar på annat, säger han.

Carlo Acutis kan bli helgon över internet. Påven Franciskus kommer att saligförklara honom i oktober och därefter börjar väntan på ett nytt mirakel för att han ska kunna bli helgonförklarad.

Läs mer Här är våra svenska helgon

Fler artiklar för dig