Nyheter

Tio tecken på att du är corona-trött

Månader av stress har fått många att bli pandemi-trötta. Libris-författaren och psykologen Guy Winch har listat tio varningssignaler, och han ger också råd om hur vi kan bekämpa uppgivenhet och oro.

Dr. Guy Winch är psykolog och författare, och beskriver i tidningen Psychology Today "pandemic fatigue" ("pandemi-trötthet"). Här är de tio tecken han listar på att man lider av denna trötthet:

1. Du är inte lika noga längre med att tvätta händerna eller bära ansiktsmask.

2. Du är mindre noga med att hålla distans än tidigare.

3. Du sover mycket, men känner dig ändå utmattad.

4. Du känner dig rastlös och mer irriterad än tidigare.

5. Du blir upprörd över saker du inte brukar bli upprörd över.

6. Du känner dig stressad av uppgifter eller sådant du normalt klarar bra.

7. Engagemanget brister även i sådant du brukar uppskatta.

8. Du känner hopplöshet inför framtiden.

9. Konsumtionen av alkohol, mat eller mediciner har ökat.

10. Din koncentrationsförmåga är sämre.

Läs också Samtal till Jourhavande präst ökade under coronasommaren

Så förändrar man förhållningssätt

Går det då att göra något åt en situation som kan kännas hopplös att påverka? Ja, menar psykologen. Han listar fem punkter på hur det går att förändra sin inställning eller sitt förhållningssätt så att vi också klarar en höst där pandemin fortfarande har stora delar av samhällslivet i sitt grepp.

1. Påminn dig själv om att detta att tvätta händerna eller bära mask är ett av få sätt där du själv kan påverka situationen. Genom att fortsätta skydda dig själv och andra på detta sätt får du kontroll över läget och det kommer också att öka känslan av hopp.

2. I stället för att trösta dig med till exempel mat, försök att identifiera en känsla. Öva dig i att tolerera känslan, så att du inte behöver fly från den.

3. Prata med familj och vänner. De kan kämpa med samma typer av känslor som du har. Att dela med sig av känslor och tankar gör att det är lättare att hitta strategier för att bekämpa svårigheter.

4. Välj en av de aktiviteter som du tidigare har tyckt om. Skriv upp tre saker som du uppskattade med just denna aktivitet. Ta upp aktiviteten igen, och påminn dig om vad det var du tyckte var värdefullt, och försök se om du kan "återupptäcka" denna aktivitet. Att  ta upp aktiviteter igen är ett bra sätt att försöka hitta tillbaka till en normalitet.

5. När du känner dig irriterad och otålig, berätta det för människor runt omkring dig. När de får veta hur du känner dig kan de lättare förstå reaktioner som annars kan verka onödigt skarpa. Då tar de inte heller detta personligt. Att på detta sätt ta hand om nära relationer är viktigt, eftersom de nära relationerna ger näring och skyddar mot stress och ger hjälp att klara utmaningar.

Läs också Så gör kyrkorna för att kunna börja fira fysisk gudstjänst - och klara 50-regeln

---

Har hållit TED-talk

  • Författaren och fil.dr Guy Winch har skrivit en rad böcker, och också hållit ett prestigefyllt TED-talk "How to fix a broken heart" (Hur man tar hand om ett brustet hjärta, 2017). Hans böcker har översatts till 15 språk. På svenska finns "Första hjälpen för känslor" (Libris).

---

Fler artiklar för dig