Dagen har tidigare i sommar rapporterat om den inställda konstutställningen i S:t Pauli kyrka i Malmö. Det handlar om konstnären Ilar Gunilla Perssons fotografier och hbtq-personers berättelser om att växa upp i religiösa och konservativa miljöer, som ingår i hennes utställning "God love pride".
Dåvarande kyrkoherde Per Svensson hänvisade till att regelverket inte följdes och stoppade utställningen.
Läs också Ny hbtq-konst stoppas i Malmökyrka
Tillträder ny tjänst
Den ansvariga prästen är nu tjänstledning från S:t Pauli och kommer till hösten att tillträda en ny tjänst på annat håll i Malmö, skriver Kyrkans tidning. Tidningen har sökt prästen som inte vill ställa upp på en intervju. Men i sitt yttrande till domkapitlet har prästen skrivit om sin strävan att verka för en kyrka som värnar hbtq-personer.
”Jag vill inte tro att det är om mitt ställningstagande, strävan och teologi som denna befogenhetsprövning egentligen rör sig. Det är domkapitlets uppgift att fundera kring”, skriver den nu tjänstlediga prästen.
I samma kyrka har även Elisabeth Ohlsons verk "Paradiset" tidigare tagits bort. Den gången handlade det om hur konstverket kunde tolkas.
Läs också Joel Halldorf: Hbtq-tavlan i Malmö går emot kyrkans teologi
Pågående konflikt
I kyrkorådet i Malmö pastorat finns en pågående konflikt mellan huruvida kyrkorådets ordförande, Claes Block (S), överträtt sina befogenheter eller ej, i frågan om konstutställningen och den drivande prästen.
– Personalfrågor är kyrkoherdens ansvar. Claes Block är inne och driver frågan för att han vill ha bort prästen som arbetsledare, men det ligger inte på hans bord, säger Per Håkansson, ledamot i kyrkorådet, till Kyrkans tidning.
Claes Block tillbakavisar kritiken.
– Prästen gjorde samma sak i december och nu en gång till i maj. För mig är det ofattbart att det får gå till på det här sättet.
Läs också Hbtq-altartavlorna i S:t Pauli kyrka, Malmö: Detta har hänt