Nyheter

Amanda Lind till Dagen: Kyrkor kan få undantag från 50-gränsen - om reglerna följs

Arrangemang med sittande publik kan få undantag från att samla mer än 50 personer. Kulturminister Amanda Lind bekräftar för Dagen att det även gäller gudstjänster.

Det var full fokus på kultur och idrott då de bägge ministrarna Amanda Lind (MP) och Mikael Damberg (S) presenterade vissa lättnader i de restrektioner som gäller för publika arrangemang.

Budskapet var att gränsen på att samlas maximalt 50 personer står fast, men regeringen föreslår att man ska kunna få göra undantag. Vid sittande arrangemang ska fler kunna samlas om det går att hålla två meters avstånd mellan varandra, i sådana fall läggs också ett ansvar på arrangören för att minska risken för smittspridning.

När Dagen når kulturminister Amanda Lind (MP) bekräftar hon att beskedet gäller alla verksamheter.

– Även kyrkliga samlingar, säger hon.

Så om förslaget går igenom kan fler än 50 personer närvara på en gudstjänst?

– Ja, det är det som nu ligger i förslaget. Det ska vara sittande publik och avstånd mellan platserna, för att lagmässigt kunna koppla undantaget till en tydlig gräns.

Amanda Lind förklarar att förslaget först ska ut på remiss, där Dagen kan bekräfta att Sveriges kristna råd (SKR) redan är tillfrågade som remissinstans. Eftersom de nya reglerna föreslås börja gälla redan den 1 oktober kommer det bli en snabb hantering.

Ministern betonar att de vill ta fram nya regler i dialog med de berörda aktörerna och att även Folkhälsomyndigheten har dialog med trossamfunden.

Det har redan skämtats en del om kravet på att man måste sitta, eftersom man i en gudstjänst ofta står upp under exempelvis psalmer och lovsång. Blir det sittgudstjänster nu?

– Det viktiga med detta är att anvisa platser och att hålla ordning under arrangemanget, säger Amanda Lind och skrattar till lite åt "problematiken".

– Det ska gå att hitta vägar framåt, försäkrar hon.

För när det gäller detaljer, som om man får stå eller inte på en gudstjänst, vill regeringen inte lägga sig i. Det som prioriteras är smittsäkra arrangemang, de mer finstilta delarna är något som Folkhälsomyndigheten får titta närmare på och möjligtvis ta fram riktlinjer.

Läs mer Församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla

Ger eloge till kyrkorna

Amanda Lind vill också ge en eloge till trossamfunden som redan i dag har ställt om och där många redan är förberedda för att ta emot fler än 50 personer. Som exempel tar hon samfund där man kan föranmäla sig och på så sätt kontrollera antalet gudstjänstdeltagare.

– Det är jättebra att man förbereder sig, men smittsäkerheten går främst, säger hon.

Allt fokus har legat på kultur och idrott. Varför nämndes inte trossamfunden på pressträffen?

– Jag tror att jag nämnde det civila samhället under pressträffen. Men jag vill betona att det är många viktiga branscher och verksamheter som påverkas och det här kommer att ha stor betydelse, även för trossamfunden.

Det meddelades att idrotten och kulturen ska få 2,5 miljarder kronor, varför inget stöd till trossamfund och civilsamhället i stort, med tanke på deras viktiga sociala arbete under coronakrisen?

– Jag och regeringen är absolut medvetna om de viktiga insatser de gör och behoven som finns, svarar Amanda Lind.

Hon berättar att förhandlingar om kommande budget pågår som bäst, där även C och L ingår.

– Det förs ytterligare diskussioner om andra krisstöd, där får vi återkomma, säger ministern.

Läs också Så tänker kyrkorna göra för att starta upp fysiska gudstjänster igen - och klara 50-regeln

Fler artiklar för dig