Nyheter

Jonatan Alfvén försvarar sina publiceringar av våldtäktsmän

Den senaste tiden har Jonatan Alfvén, frontfigur för organisationen Love and Hope, i sociala medier publicerat namn och bild på dömda sexualförbrytare som har förgripit sig på barn. Inläggen har fått stor spridning, men också orsakat diskussion.

1 av 2

Inläggen i sociala medier har fått både positiva och negativa reaktioner i kommentarfälten. Men många har hejat på och delat vidare till tiotusentals läsare. Nyligen tog Facebook, enligt Jonatan Alfvén själv, bort ett inlägg där han hade hängt ut en dömd våldtäktsman med namn, bild och bostadsort. Han skriver dock på Facebook att han tänker fortsätta "kampen för alla utsatta kvinnor och barn".

Han har också blivit polisanmäld för inläggen. På krönikeplats i Dagen har Carl-Henric Jaktlund kritiserat namnpubliceringarna av de dömda sexualförbrytarna och menat att det i slutändan drabbar offren.

Jonatan Alfvén har senaste åren hörts offentligt som talesperson för hjälporganisationen Love and Hope som jobbar för att hjälpa unga som utsatts för sexövergrepp i bland annat Nepal och Indien, men också genom att väcka opinion i Sverige.

Han vill dock inte prata muntligt med Dagen om varför han gör inläggen i sociala medier på det här sättet, utan ber om skriftliga frågor, som han väljer att svara skriftligt på. Så här skriver Alfvén:

"Jag anser att våldtäkt är ett brott som tillsammans med mord är de grövsta brotten i Sverige och att de båda brotten ska ha en konsekvens att samhället ska få information om det."

"Gör en annan bedömning än tidningar"

Massmedier här i Sverige är vanligtvis betydligt försiktigare med namnpubliceringar vid olika typer av brott, och de prövas i varje enskilt fall av en ansvarig utgivare. Jonatan Alfvén redogör så här för sin hållning:

"Kortfattat gör jag en annan bedömning än vad tidningar gör. Tidningar publicerar namn och bild på mördare men inte på våldtäktsmän (förutom när våldtäktsmannen är "känd")."

Vidare skriver han: "Jag har de senaste veckorna fått flera hundratals meddelanden. Folk är så otroligt tacksamma och jag är berörd över att se vilket engagemang som finns."

"Det har hänt att det kommit några meddelande som är lite skeptiska till mitt sätt att skriva. Men då får jag bara förklara, och även om det finns någon procent i Sverige som är lite frågande så är jag helt övertygad om att dessa människor är emot sexualbrott. Vi uttrycker oss på olika sätt, men det viktiga är att vi står tillsammans i kampen för alla utsatta kvinnor och barn."

"En anmälan betyder inte att det är brottsligt"

Om polisanmälningarna skriver Alfvén: "Alla människor kan polisanmäla. Även våldtäktsmän."... "En polisanmälan betyder verkligen inte att något skulle vara brottsligt."

När det gäller Love and hope där familjen Alfvén är drivande, har organisationen i sociala medier uppmärksammat Jonatan Alfvéns inlägg – liksom när inläggen blivit bortplockade från hans Facebook-konto. Man har dock inte publicerat namn och bild på några gärningsmän.

"Organisationen väljer lite andra vägar att föra de utsattas röster vidare", skriver Jonatan Alfvén till Dagen.

Läs också Carl-Henric Jaktlund: Offren drabbas igen när Alfvén hänger ut våldtäktsmän

Fler artiklar för dig