Nyheter

Dagenundersökning: Få församlingar har riktlinjer för miljö och klimat

Klimatet är en av vår tids mest brännheta frågor. Trots det har få församlingar antagit en policy för arbetet med miljö och klimat, visar Dagens pastorsenkät. Däremot lever frågan på samfundsnivå.

1 av 2

Endast 14 procent av pastorerna i Dagens pastorsenkät uppger att deras församling antagit en policy för miljö och klimat. 42 procent har pratat om det, utan att anta en policy. Något fler, 44 procent, svarar “Nej, inte aktuellt”.

Att det i nästan hälften av församlingarna inte anses vara aktuellt med en miljö- och klimatpolicy förvånar Erika Stacke, som är medlem i styrelsen för organisationen God jord – kristna för miljö och rättvisa.

Hon tror att en del av förklaringen ligger i att det ofta behövs några eldsjälar som driver frågan framåt i församlingarna.

– Om miljöarbetet inte är förankrat i stora delar av församlingen kanske det rinner ut i sanden och blir motigt för några få att dra hela lasset.

Vissa människor kanske inte tror att de har kompetensen att ta fram en policy, andra kanske inte ser relevansen med det hela och för somliga kan arbetet framstå som för övermäktigt och omfattande, tror Erika Stacke.

Läs mer Christian Aid: ”Klimatstrejkerna är profetiska – lyssna och handla”

Små steg en bra början

Hon berättar om hur det finns en grupp, inom den ännu relativt unga organisationen God jord, som fokuserar på församlingarnas praktiska arbete i miljöfrågan. Där lyfter man konkreta tips på hur man till exempel kan skriva en motion om att ens församling ska anta en policy.

Hon betonar att man kan börja smått.

– Kanske börjar man med att tala om hur bara en liten del av församlingens arbete kan göras mer hållbart. Det kan ge en riktning och vara ett bra sätt att börja samtalet. Några kan då berätta för resten av församlingen om att: "Här fick vi till något som fungerar, det känns bra att vi kan göra det på ett miljömedvetet sätt och det här är varför det är viktigt".

– Förhoppningsvis kan det få ge mersmak.

Erika Stacke, organisationen God jord – kristna för miljö och rättvisa.

Erika Stacke.

Läs också: "Kristet miljövänlig" – är det möjligt?

Klimat och mission går ihop

Ibland ställs mission och klimat emot varandra på ett olyckligt sätt, upplever Erika Stacke.

– Församlingar kanske vill prioritera att evangelisera och missionera på ett sätt som kräver mycket resor.

– Men vill vi svara mot något som Gud vill borde vi göra det på ett sätt som inte skadar våra medmänniskor. Det måste finnas ett sätt att ha med den holistiska tanken i församlingens arbete.

Hon utvecklar resonemanget.

– Människor drabbas hårt av klimatförändringar, det är en social fråga som borde vara en del av vår mission om vi strävar efter att gestalta Guds tanke och Guds rike som präglas av rättfärdighet.

Flera samfund har frågan på bordet

Equmeniakyrkan har på samfundsnivå utarbetat en policy för fred, mänskliga rättigheter och omställning till en hållbar värld.

Pingst FFS är i full gång med att på samfundsnivå ta fram en miljöpolicy som beräknas vara klar till hösten.

När Dagen når Cahtrine Nygren, programledare för Sverigeprogrammet i Evangeliska frikyrkan, bekräftas att också EFK arbetar med att ta fram en miljöpolicy.

– Frågan är omfattande för oss då vi också vill inkludera vårt internationella arbete i detta. Vi ser stora konsekvenser av klimatpåverkan som drabbar människor ut över vår värld, säger Cahtrine Nygren.

Cahtrine Nygren, Evangeliska frikyrkan.

Cahtrine Nygren.

Läs mer Pingst tar fram miljöpolicy efter kritik mot Nyhemsveckan 2019

---

Det frågade vi pastorerna

  • Har er församling antagit en miljö- och klimatpolicy?
  • Ja: 14 procent.
  • Vi har pratat om det: 42 procent.
  • Nej, inte aktuellt: 44 procent.

---

---

Dagens Pastorsenkät 2020

  • Dagens pastorsenkät gick ut i mars 2020 till 1 095 personer i samtliga traditionella frikyrkosamfund i Sverige.
  • Dagen har fått in 488 svar från personer som jobbar som pastorer i en församling.
  • Frågorna har handlat om teologi och samhällsfrågor. Pastorerna finns i olika samfund med stor geografisk spridning.
  • Av de 488 som svarat har 194 pastorer tackat ja till att också ingå i en "pastorspanel" som Dagen får kontakta i olika frågor.

---

Fler artiklar för dig