Nyheter

Tekniker i kyrkan: För mig är det viktigt att det låter och ser bra ut

Kvaliteten på vad kyrkan laddar upp till internet är viktigt ur flera aspekter menar tre teknikansvariga och en pastor som Dagen talat med. – För vissa människor avgör kvaliteten om man väljer att titta vidare eller inte, säger Johan Wikström, pastor i Vännäs missionskyrka.

1 av 2

Utifrån Dagens pastorspanel som gjordes i maj 2020 är det tydligt att allt fler kyrkor nu försöker göra sig hemmastadda på internet. Webbgudstjänster lockar nuförtiden många ovana kyrkbesökare, vilket väcker frågor om hur bra materialet bör vara.

– För vissa är kvaliteten oviktig och för dem gör de inget, men för vissa människor avgör det om man väljer att titta vidare eller inte, säger Johan Wikström.

Enkla medel

Han arbetar som pastor i Missionskyrkan i Vännäs i Västerbottens län och där bestämde han och vännen Ludvig Essebro sig för att med enkla medel försöka göra vårens webbsändningar så relevanta och inbjudande som möjligt.

– Vi vill rikta våra videoklipp så att man från Facebook lätt trillar in. De förmedlar ett enkelt, tydligt tilltal och är ungefär 15 minuter långa. Många lyssnar inte längre än så, säger Johan Wikström.

I Vännäs har man under en längre tid arbetat med podcastinspelningar och predikningar anpassade för dagens skärmar. Johan Wikström menar att det ligger i tiden att synas på internet men att det är alltför få församlingar som tar chansen att synas bland människor online.

– Min främsta gåva är att vara evangelist så det frustrerar mig att vi inte hänger med i digitaliseringen och inte syns mer på nätet där folk finns, säger han.

Läs mer Så ser kyrkorna på att webbsända

Vill ha god kvalitet

I en värld där bilder och rubriker snabbt rullar förbi, har den som vill synas bara ett ögonblick på sig att fånga uppmärksamheten. Därför är det viktigt för Johan Wikström att klippen de lägger upp är inbjudande och av god kvalitet.

– Det här med kvalitet kan vara känsligt och jag har mött en hel del kritiska röster men för mig är det viktigt att det låter och ser bra ut. Jag sorterar själv bort klipp från mitt flöde om det inte ser bra ut, säger han.

Vill kunna göra bra jobb

Kvaliteten på kyrkornas produktioner skiftar. Johannes Gustafson, tekniker i Andreasförsamlingen i Fjällstugan i Jönköping, tycker att det är viktigt att församlingar har goda tekniska förutsättningar.

– Det är tråkigt om tekniken blir ett hinder och man känner att resultatet inte blir bra när man lägger ned mycket tid och engagemang på det. Teknikerna ska kunna känna att de kan göra ett bra jobb, säger Johannes Gustafson.

Hans församling har bland annat investerat i robotstyrda kameror och satsat ungefär 60 000 kronor på produktionen.

Ett av målen för teknikerna i Uppsala pingst är att hålla en så god teknisk nivå som möjligt utan att överdriva.

– Man ska kunna sända utan att skämmas. Men det ska också finnas kontinuitet. Bygger vi ett system med bra kvalitet men inte får in tillräckligt med personer kontinuerligt för att sköta det är systemet för stort, säger Natanael Lyckelind.

Gemenskap

Webbproduktions-ansvarig i Pingst Härnösand, Lars T Jarl, berättar att teamet arbetar mycket med att utforma innehållet för att upprätthålla intresse och koncentration. Men risken för att folk ska bli alltför bekväma i tv-soffan och även i framtiden stanna hemma ser han som mycket liten. Längtan efter att tillsammans lovsjunga och mötas är för stor för att det ska bli så, menar han.

– Gudstjänst utan gemenskap är som pannkaka utan sylt och grädde. Det mättar en hunger men man längtar efter det där goda, säger han.

Läs mer Filadelfia Stockholm får många nya medlemmar online med coronasändningar

Läs mer Hasse Boström: Att kunna mötas fysiskt i församlingen är ett privilegium

Fler artiklar för dig