Nyheter

Amanda Lind: Jag förstår kristnas frustration men vi är mitt i en pandemi

Trycket på regeringen ökar när företrädare för kultur, kyrka och idrottsvärlden nu höjer sina röster. Med anledning av att det ryktas om lättnader av restriktionerna inför hösten har Dagen talat med kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Hur tänker regeringen kring kyrkorna inför hösten?

Samtidigt som restauranger och barer tillåts vara öppna gapar läktare och kyrkbänkar tomma. Detta sticker i ögonen på teatergrupper, musiker och idrottsföreningar som nu pressar på för att få besked om eventuella lättnader av restriktionerna för allmänna sammankomster inför hösten. Samfunden undrar likväl varför flera hundratalas trängs i shoppingcentren, när endast 50 personer får vara i kyrkan. Med anledning av detta har Dagen talat med kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Hon förstår frustrationen, det kan framstå som lite märkligt medger hon.

– Ordningslagen som reglerar restriktionerna om max 50 personer vid allmänna sammankomster och evenemang har slagit väldigt hårt mot kultur, idrotten och det civila samhället, men också mot kyrkorna och de religiösa samfunden i Sverige, säger hon.

Läs mer Församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla

Hur tänker regeringen kring kyrkorna inför hösten?

– Vi är mitt i en pandemi, regeringen tar smittspridningen på största allvar. Kyrkorna har tagit ett stort ansvar genom att ställa om verksamheten, i stället för att ställa in. Många känner en längtan att träffas men vi är mitt i en pandemi.

Kommer det vara möjligt att samlas mer än 50 personer framöver?

– Regeringen kommer att återkomma med besked inom de kommande veckorna om vad som skulle kunna gälla framåt. Folkhälsomyndigheten har sedan krisens start gjort bedömningen att 50-personersgränsen är ett viktigt redskap i kampen mot pandemin.

Men är vi på väg mot att få någon typ av lättnader?

– Från mitt perspektiv är det viktigt att kultur, idrott och civilsamhället får så bra möjligheter som möjligt att verka inom pandemin, men med det sagt ska smittan bedömas. Det finns lagstiftning att förhålla sig till och det är många inblandade, både ministrar och departement.

Hon förklarar att det sedan början av pandemin funnits en dialog med samfunden både utifrån hur församlingarna behövt hantera krisen men också vad kyrkorna bidragit med under denna svåra tid: hjälp till äldre, stöd till isolerade med mera. Men också konsekvenserna av vad det innebär att inte kunna bedriva sin verksamhet har diskuterats.

– Jag kommer att träffa flera trossamfund under kommande veckor. Där kommer vi antagligen diskutera hur samfunden ser på sina möjligheter att ta emot fler besökare framöver på ett smittsäkert sätt. Men vi får återkomma om vad som gäller framåt och vad smittläget möjliggör.

För kyrkorna är fysiska samlingar väldigt viktiga, vad tänker du om det i det här läget?

– Vi är många i Sverige som saknar att gå till kyrkan, moskén eller samlingslokalen för att träffas och förenas i ett religiöst sammanhang. Det centrala är att kunna skapa smittsäkra arrangemang och där är Folkhälsomyndigheten viktiga i att bedöma detta. Det är inget som politiker ska spekulera i. Det viktiga är att vi hittar en långsiktig, hållbar lösning och att det inte blir ologiska skillnader mellan olika verksamheter.

Läs också Hasse Boström: Lova kyrkorna att sunt förnuft får styra, Amanda Lind

Fler artiklar för dig