Nyheter

Polen överväger att lämna kvinnovåldskonventionen

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har begärt att en utredning ska se över om Istanbulkonventionen mot kvinnovåld strider mot Polens konstitution, rapporterar TT.

1 av 2

-Jag har beslutat att be den konstitutionella tribunalen att utreda huruvida konventionen är i linje med den polska konstitutionen, säger Mateusz Morawiecki under torsdagens presskonferens.

Enligt honom finns det allvarliga anklagelser mot Istanbulkonventionen i den offentliga diskussionen, att den bryter mot Polens rättsordning och föräldrars rätt att uppfostra barn som de själva finner rätt, skriver nättidningen The First News.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki tillägger att han tycker det är oroande att hävda att det skulle innebära samtycke till våld i hemmet att ifrågasätta delar av Istanbulkonventionen, och kallar det "en manipulation som bör försvinna från den offentliga debatten."

Tidigare i veckan sade justitieminister Zbigniew Ziobro, som representerar ett högerparti i den nationalkonservativa koalitionsregeringen, att en begäran för att inleda ett utträde ur konventionen skulle skickas till arbets- och familjedepartementet, skriver TT.

Han anser att Polen har tillräckliga egna lagliga verktyg för att bekämpa våld mot kvinnor i hemmet.

Anita Czerwinska, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) dementerade dock uttalandet dagen efter med orden:

-Ministern har vissa idéer. Om han lägger fram förslaget ska vi analysera det.

Karin Ingridsdotter, pastor i Equmeniakyrkan.

 Karin Ingridsdotter är pastor i Equmeniakyrkan och en av dem som startade det frikyrkliga Metoo-uppropet "Sanningen ska göra er fria".

-Jag tycker det är fruktansvärt, på flera olika plan, men inte förvånande, säger hon om Polens planer att lämna Istanbulkonventionen.

-När arbetet för kvinnors rättigheter i och med Metoo har stärkts ser vi nu en motreaktion i ett försök att driva utvecklingen bakåt igen, fortsätter hon.

Hon tror inte att Polens lagar kan skydda kvinnorna på egen hand.

-Att Polen skulle fixa det här själva har de bevisat innan Metoo startade att det gör de inte, lika lite som något annat land.

Fredagen den 24 juli samlades tusentals demonstranter, huvudsakligen kvinnor, på gatorna i Warszawa och andra städer i Polen för att protestera mot regeringens planer på att lämna Istanbulkonventionen mot kvinnovåld.

-Jag kan inte förstå att de kan tänka sig att dra sig ur, jag tycker att det är självklart att de ska fortsätta vara med. Det är mest fruktansvärt för Polens kvinnor som förlorar sina rättigheter, men också fruktansvärt på ett strukturellt plan. Det borde ligga i de kristnas intressen att protestera mot Polens planer, säger Karin Ingridsdotter.

Fler artiklar för dig