Libanons medelklass rotar igenom soporna för att överleva. Det ekonomiska kaoset i landet har lett till utbredd hopplöshet. Nästan varje dag hör Said Deeb, pastor i församlingen Lifecenter Beirut, om personer som begått självmord.
Stora delar av befolkningen äter nuförtiden nästan bara bröd morgon, middag och kväll. Matbutikernas priser är så höga att även de som arbetar har svårt att betala för sig. En liter mjölk kostar ungefär en veckolön. Priset på linser och ris, basfödan, har skjutit i höjden. För två månader sedan kostade ett kilogram linser ungefär två amerikanska dollar, i dag kostar samma mängd linser ungefär 11 amerikanska dollar. Enligt Said Deeb, räcker månadslönen i knappt två dagar.
– Det är upplopp på gatorna, folk tänder eld på sig själva och hoppar från hustaken. Föräldrarna kan inte ge mat till sina barn och många kommer till kyrkan och ber oss om mat.
Men det finns inte mycket hjälp att få. Det finns snart inte mer pengar kvar för att hjälpa svältande familjer som knackar på. Endast de riktigt rika har mat för dagen, berättar Said Deeb för Dagen. Skenande priser hos apotekare och mathandlare vittnar om att regeringen tappat kontrollen. Myndigheterna har endast råd att generera fyra timmar elektricitet per dag åt befolkningen.
– Regering subventionerar vissa typer av mat. Bröd kostar bara en dollar. Men de flesta familjer har knappt råd med det, säger han till Dagen.
Läs mer Bonden Abdi Osman förlorar allt i katastroferna
Enorm statsskuld
Krisen uppstod i och med att Libanon importerar mycket och exporterar lite. Libanon dras också med en av världens största stadsskulder, 150 procent av landets BNP. Regeringen fortsätter dock att låna. Till följd av att mycket lite utländsk valuta kommer in, pressas den inhemska valutan ned och priserna går upp. I början av 2020 uppmärksammades befolkningen om hur extremt dåliga finanserna var. Genast anstormades bankerna av libaneser oroade över att förlora sina tillgångar.
Men efter att de allra rikaste flyttat sina tillgångar till banker i andra länder tog kontanterna i landet snabbt slut. Påskyndad av coronapandemin, som ströp inkomsterna från turismen, har det libanesiska pundet förlorat mer än 80 procent av sitt värde gentemot den amerikanska dollarn.
– Vi är i fritt fall, säger Said Deeb.
Minst hälften av landets företag har behövt stänga ned sin verksamhet, enligt Said. Därför är nu en stor andel av befolkningen arbetslösa eller hemlösa och riskerar inom en snar period att svälta.
– Jag har vänner som bor under broarna nuförtiden, säger Said
– Min hyra kostade för två månader sedan 600 000 libanesiska pund, i dag kostar den 3 200 000 pund, dubbelt så mycket som min förra månadslön, säger han.
Varken FN eller EU skickar hjälp
FN och EU skickar inte någon hjälp eftersom regeringen anses vara kopplad till Hizbollah.
– Jag vet inte vad jag ska göra eller hur jag kan hjälpa min familj och mina vänner. Vissa vänner sänder hjälp från andra länder, men det behövs mycket mer.
Kan behöva stänga kyrkan
Liksom många andra verksamheter i landet riskerar Said att behöva stänga kyrkan inom kort. Det smärtar honom då han och personalen arbetar bland de allra mest utsatta, som syriska flyktingar och barn i riskområden.
Kristna, berättar han, delar med sig av vad de har och kyrkorna hjälper varandra att betala för löner och matutdelningar.
– Vi är beroende av andra församlingar. Nu förstår jag hur Paulus tänkte när församlingen i Jerusalem led hungersnöd. Han förespråkade jämlikhet, och visste att läget skiftade. Att den som i stunden har bör ge till den som inte har.
Läs mer David Tosteberg: Gud är med oss även i dessa svåra tider