Nyheter

Jämställdhetsministern: Vig homosexuella - eller inga par alls

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) vill upphäva vigselförrättarens rätt att avstå. Rätten att viga heterosexuella kommer i ett sådant scenario även innebära en skyldighet att viga homosexuella.

Med ett nytt lagförslag vill Miljöpartiet tvinga pastorer, präster och imamer med vigselrätt att viga samkönade par. 2009 ändrades Sveriges äktenskapslagstiftning och homosexuella par har sedan dess haft rätt att gifta sig. Men det är samfundens sak att ta ställning till huruvida de viger homosexuella par eller inte. SVT:s granskning för ett år sedan visar att fem av 34 religiösa samfund i Sverige viger samkönade par. Av övriga samfund anger 23 stycken att de inte viger homosexuella.

Läs mer Förslag om vigselplikt väcker reaktioner bland kristna

Lagförslaget skulle innebära att samfund med vigselrätt blir skyldiga att även viga homosexuella. Alternativet är att avsäga sig vigselrätten. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) motiverar förslaget med att homosexuella par inte ska behöva riskera att bli diskriminerade på bröllopsdagen.

– Att gifta sig är en av de viktigaste dagarna i människors liv. Då ska man inte riskera att diskrimineras, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Förslaget handlar enligt Åsa Lindhagen inte om att stävja religionsfriheten utan om att pastorer som viger heterosexuella par även ska kunna viga samkönade par å statens vägnar.

– Man kan jämföra det med att en handläggare på Försäkringskassan skulle vägra vissa personer att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, förklarar hon.

Svenska kyrkan har vigselskyldighet. Det innebär att medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till att bli vigda. En enskild präst i Svenska kyrkan har vigselrätt men inte vigselskyldighet och kan därför avstå. En vigselförrättare i ett religiöst trossamfund i Sverige har rätt att viga men är aldrig skyldig att viga. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill nu ålägga alla vigselförrättare vigselskyldighet.

– Vi har religionsfrihet i Sverige. Man ska få tro och tycka precis som man vill. Det här handlar om den juridiska delen som gör att man blir gift. Däremot är det givetvis fritt fram att ha religiösa ceremonier av olika slag, säger Åsa Lindhagen.

Läs mer Ledare: Omöjligt vigselförslag kan ändå leda framåt

Fler artiklar för dig