Nyheter

Många söker till teologiska utbildningar hösten 2020

När arbetsmarknaden svajar, fylls universitetens salar. Landets bibelskolor och teologiska högskolor märker även de av ett ökat söktryck när allt fler väljer att studera teologi till hösten.

1 av 2

Ansökningstrycket på landets teologiska högskolor och bibelskolor har ökat och väntas öka ännu mer framöver. När jobben försvinner söker sig unga vuxna in i universitetsvärlden. Det visar siffror från Universitets- och högskolerådets, UHR:s rapport för 2020. Jämfört med förra året då 360 000 ansökte om en plats på landets högskolor innebär årets 407 000 sökande en ökning på 13 procent. Ökningen gäller även landets teologiska högskolor och bibelskolor, visar en rundringning som Dagen gjort.

– Vi ser tydligt att söktrycket ökat. Några hör av sig med sena anmälningar under sommaren, vissa frågar på omvägar om det finns möjlighet att fortfarande söka, säger Niklas Holmefur, rektor på Akademin för Ledarskap och Teologi.

Ökad arbetslöshet

Studenterna, vars firande gick nästan obemärkt förbi under våren, ställs nu inför en svårt sargad arbetsmarknad. Arbetslösheten i Sverige uppgick till 9,8 procent i juni, enligt Statistiska centralbyrån. Det är en ökning med nära 2,6 procentenheter jämfört med samma månad föregående år och motsvarar omkring 150 000 fler arbetslösa.

– Den förändrade arbetsmarknaden spelar väldigt stor roll, men den här tiden väcker även existentiella frågor hos människor vilket får fler att söka till teologiska kurser, säger Niklas Holmefur.

Svårt för unga

Pandemin har gått särskilt hårt åt de yngre på arbetsmarknaden skriver UHR i sin rapport.

Den visar att sökande som är 19 år eller yngre är 30 procent fler höstterminen 2020 jämfört med höstterminen 2019.

Det ökade ansökningstrycket märks även på vissa av landets bibelskolor. På en av bibelskolorna som Dagen har varit i kontakt med mer än fördubblades antalet sökande till årets bibelkurs.

Förra året ansökte 40 personer till Bibelskola Sthlm, i Stockholm. I år ansökte 70 personer. Hur många som faktiskt kommer att antas vet ledningen ännu inte.

– Vi har nått taket och har förhandlat lite om fler platser med Kaggeholm som är vår juridiske part, uppger Stefan Sigfrids, kursledare på Bibelskola Sthlm.

Ett år i fjällen med både bibel och äventyr lockar varje år ett flertal sökande norrut. Till fjällstationen i Hemmavan i Lappland väntas 17 nya elever till hösten. 35 personer skickade in en skriftlig ansökan, utöver dem fick bibelskolan flera förfrågningar via telefon. Även här nåddes taket vad gäller antal platser. I år antog de två fler än den ursprungliga gränsen på 15 elever.

Anar en andravåg

På Bibelskola Livskraft i Aneby och på Götabro Bibelskola i Örebro har man inte sett någon märkbar ökning jämfört med föregående år. Men Magnus Ardeby, föreståndare på Bibelskola Livskraft anar att svallvågen av coronapandemin inte riktigt dragit in ännu.

– När det gäller efterfrågan så har jag hört från Götabro att de haft många sökande och från Liljeholmen att de har få och vi ligger ungefär som vanligt så jag undrar om coronakrisen redan slagit igenom än. Jag tror kanske att vi får se större effekter till kommande läsår.

Fler artiklar för dig