Nyheter

”Vi pratar för lite om det lustfyllda i sex”

Sex är en fin gåva från Gud som vi behöver hantera med varsamhet. Det menar pastorerna Linnea och Mattias Sennehed, som har lång erfarenhet av att undervisa unga om sex och samlevnad.

1 av 2

En debatt om kyrkors synsätt i frågor kring sex och relationer har tagit fart efter ett debattinlägg i Dagen i förra veckan, skrivet av Cilla Eriksson, programledare för Kristna dejtingpodden.

Linnea Sennehed är pastor och föreståndare i Motala Pingst och hennes make Mattias är studentpastor vid Linköpings universitet, samt leder Pingst nationella unga vuxna arbete ”YA!”. De har varit gifta sedan 2002 och har två barn. De har undervisat mycket om sex och samlevnad, och menar att det är ett ämne som av vissa har behandlats på ett negativt och skuldbeläggande sätt. Ofta har det handlat om att inte misslyckas med att avstå från sex tills man gift sig, i stället för att tala om syftet med sex, menar de.

– Vi vill lyfta fram sex som en gåva från Gud, det är något positivt som vi bör prata om genom hela livet, och inte bara på ett ungdomsläger eller vid konfirmationen, säger Linnea.

– Det är viktigt att inte skambelägga sexualiteten, utan tala om den som Guds gåva, Höga visan 8:6 beskriver kärleken som en ”Herrens låga”, säger hon.

Läs också Cilla Eriksson: Kyrkan har gjort sex före äktenskapet till den största synden

Ofta betoning på det negativa

Mattias tillägger att det för ofta blir en betoning på det negativa.

– Vi pratar för lite om det lustfyllda i sex, om att upptäcka det fina och härliga i det.

I undervisning om sex är det viktigt att beskriva hela bilden, menar de.

– Sex är inte målet med att gifta sig, utan ett medel för att hålla samman i en relation. Det som motiverar oss till att hantera sex på ett bra sätt är inte att sexuella synder är värre än andra, men att konsekvenserna av sex är så stora, det har med själva livet att göra, säger Mattias och fortsätter:

– Sex är som dynamit, det är något bra när det är rätt hanterat, men följderna kan bli svåra om det blir fel. Sex behöver ha märkningen ”hanteras varsamt”. Därför är det också naturligt att prata med ungdomar om sex som något gott som kommer in senare i livet, ungefär som att det finns 18-årsgräns för vissa saker som man inte är redo att ta konsekvenserna av när man är yngre.

Beskriver sex som ett lim

Linnea och Mattias beskriver sex som ett lim som håller samman ett par. Mattias förklarar:

– När en mamma ammar sitt barn frigörs hormonet oxytocin som binder samman mamman och barnet. Samma hormon frigörs under samlag, och gör att kropparna säger att vi hör samman, vi ska hålla ihop. Därför är det också logiskt att inte ha sex med någon jag inte ska tillbringa livet med.

Pastorsparet betonar att det behövs personliga och ärliga samtal när man pratar om sex och samlevnad med ungdomar. Att leverera klyschor kommer inte att fungera.

– Vi har delat med oss både av det som varit lätt och det som varit svårt, säger Mattias och Linnea fyller i:

– Det är viktigt att prata om misslyckanden och inte presentera en felfri bild. Vi behöver prata ärligt om hur man kan resa sig när något blivit fel, och hur man praktiskt lever i en relation.

Undrar om resonemanget håller

I Cilla Erikssons debattartikel ställdes frågan om det inte är bättre att flytta ihop och ha sex än att ha för bråttom med att gifta sig, bara för att man gärna vill ha sex. De båda pastorerna är positiva till att frågan tas upp, men undrar om resonemanget håller.

– Att ha sex tidigt i en relation hjälper inte till att avgöra om man passar ihop, snarare tvärtom. Det är så mycket starka känslor och biologiska drifter kopplat till sex som gör det svårt att rätt värdera relationen. Då tror jag avhållsamhet skapar förutsättningar för nyktrare beslut, säger Mattias.

Läs också Micah Fryxelius: Stora problemet är att nygifta skiljer sig när det inte "känns rätt"

”Kan tro att det är omöjligt”

Det har ofta blivit fel när man talat om att vänta med sex till äktenskapet, utan att tala om fördelarna med det, menar Mattias och Linnea. När de pratar med ungdomar brukar de berätta, bara för att visa att det är möjligt, att de inte låg med varandra innan de gifte sig.

– En del kan tro att det är omöjligt. Men troheten och löftena vi gett varandra skapar en bra miljö för ett bra sexliv, säger Linnea.

– Det skapar också trygghet. Om vi kunde säga nej till varandra, som vi verkligen älskar, då kan man lita på att man kan säga nej till andras inviter.

Linnea och Mattias menar också att det är viktigt att ta sig tid att låta en relation mogna och inte kasta sig in i ett äktenskap när man är förälskad. Linnea utvecklar tankarna:

– Under förälskelsen är det lätt att man ser den andre som ett helgon. Man behöver låta det gå en tid och upptäcka varandras baksidor. Vi var tillsammans fyra år innan vi gifte oss och lärde känna varandra riktigt bra under den tiden.

Läs mer Anton Johnsson: Avhållsamhet är bra träning i att inte ge efter för sitt habegär

Vill att ledare tar ansvar

Ofta är det ungdomsledare, som själva är unga som får ansvaret för att hantera de ofta svåra frågeställningarna kring sex och samlevnad. Mattias och Linnea menar att pastorer och föreståndare här behöver ta ett större ansvar och engagera sig i de här frågorna.

– Här behövs mognad och perspektiv. Ju yngre man är, desto lättare att man är för onyanserad. Vi tänker också att det här är frågor där det ofta behövs vägledning i enskilda samtal. En bra undervisning skapar en miljö där man vågar prata med någon som man har förtroende för, säger Linnea.

”Någon kan har gjort abort”

I samtalen med unga kring sexualitet och relationer menar de också att det är viktigt inte prata om det på en hypotetisk nivå.

– Någon i en grupp kan ha gjort en abort, någon kan vara homosexuell, många har redan haft sex. Andra kan ha blivit sexuellt utnyttjade och ha traumatiska erfarenheter. Det är viktigt att förstå det och ha en själavårdande ton.

För Linnea och Mattias är det också angeläget att det inte framställs som att ett sexuellt felsteg innebär att allt är kört.

– Allt hänger inte på en tråd. Vi ska sätta ut en kompassriktning och ge motivation till att gå åt rätt håll, och inte skuldbelägga. I undervisningen behöver vi lyfta de goda exemplen och måla upp det vackra och goda med äktenskapet mer tydligt, säger Linnea.

Läs också Micke Gunnardo: Stå upp för Bibelns budskap om sex

---

Linneas och Mattias tips för undervisning om sex

  • Utgå från att många av åhörarna har erfarenheter av det du talar om. Det är inte hypotetiskt, det är deras liv du talar om. Var inte raljerande eller nedsättande.
  • Tala inte som att allt hänger på en tråd. Målet är inte att inte misslyckas, målet är att vara riktad mot målet. Sätt fokus på den större bilden och hjälp andra att hitta motivationen till att lita på Guds väg till att nå något som är gott.
  • Tala inte på ett sätt som utgår från att lyssnaren är asexuell, även om man inte har haft sex så har man en sexualitet, den kan man inte skjuta på framtiden utan behöver hantera bra och varsamt nu. Sexualitet ska inte skambeläggas den kan hanteras bra och dåligt, men den är grundläggande en "Herrens låga". (Höga visan 8:6) Handlingar kan ändå vara rätt eller fel.
  • Är du ung och själv sexuellt oerfaren: Bjud gärna in någon äldre som talar om sex tillsamman med dig. Du kanske har bättre koll på hur det är att vara ung och längtande, den äldre vet mer om hur ett slitstarkt förhållningssätt ser ut.

---

Fler artiklar för dig