Nyheter

Läkarmissionen hyr ut hela second handbutiken för en femhundring

Sedan corona slog till har Läkarmissionens secondhandbutik i Vällingby gått en miljon kronor back, men nöden födde en idé som visade sig bli framgångsrik.

1 av 5

Vem har inte drömt om att i coronatider kunna botanisera i en butik utan massor av människor runt omkring sig?

Sedan i mars kan du, i sällskap av max tre vänner, hyra hela Läkarmissionens secondhandbutik i Vällingby i 45 minuter för 500 kronor. Handlar man för mer än så dras hyran av på totalsumman. Det är en affärsidé som butiksansvarige Christian Minnhagen kom på när smittskyddsrestriktionerna inträdde.

– Jag blev riktigt överraskad själv faktiskt. Det roliga är att det har slagit enormt väl ut. Det har varit ett jättestort intresse.

Måndagar till onsdagar har butiken öppet som vanligt. Torsdag till lördag är den tillgänglig för uthyrning till slutna sällskap om fyra personer.

Butiken, som är närmare 2 000 kvadratmeter stor rymmer allt som en välsorterad secondhandbutik brukar innehålla och är det någon gång du kan göra fynd så är det under corona.

– Vi märker en positiv trend, att många är hemma och röjer och städar, så vi får in enormt med grejer, väldigt mycket fina saker.

Christian Minnhagen var tvungen att vidta åtgärder när coronapandemin bröt ut. De flesta av volontärerna är äldre och försvann till karantän.

– Vi blev helt plötsligt väldigt få. Från att ha varit närmare 60 engagerade till drygt 10. Då stängde vi butiken för att fundera på hur vi skulle lösa det här.

– Jag har permitterat mig själv. Jag jobbar inte längre heltid. Alla är permitterade i olika grad, mellan 20 och 60 procent.

Det blir ett tufft år ekonomiskt.

– Sedan corona bröt ut har vi tappat nära en miljon i försäljning, säger Christian Minnhagen.

Men succén med uthyrningen ger hopp.

– Vi känner att det här måste vi fortsätta med även framöver. Så några kvällar i veckan ska vi ha uthyrning även efter corona. Jag känner mig övertygad om att det kommer fungera väldigt bra.

Framgången med den nya affärsidén beror dock knappast på offensiv marknadsföring från Läkarmissionens sida. Informationen på hemsidan är knapp och ringer du växeln för hjälp hänvisar de till ett mobilnummer, men talar om att det inte går att ringa dit, bara skicka sms. Det kan tyckas lite torftigt, men det finns en förklaring.

– Alla förfrågningar görs via sms, och jag får upp emot 100 förfrågningar per dygn, säger Christian Minnhagen och förklarar att han inte skulle hinna göra annat än att svara i telefon annars.

En del kunder vill att konceptet ska vara lite hemligt.

– De säger ”det här är det roligaste jag har gjort. Det ska jag inte berätta för någon, för jag vill komma hit själv”, medan andra säger, ”det här ska jag berätta för alla”, förklarar Christian Minnhagen.

Läs också Bokförsäljningen rasar för flera kristna bokförlag under coronakrisen

Fler artiklar för dig