Nyheter

Islamister filmade mord på kristna hjälparbetare

Islamistiska terrorister la i veckan ut en film på Youtube som visar hur fem kristna biståndsarbetare i Nigeria skjuts till döds.

De fem mördade biståndsarbetarna togs som gisslan i juni i delstaten Borno. Terroristerna uppger att männen avrättades efter att tidsfristen för att betala den begärda lösensumman gått ut.

Enligt uppgifter i nigerianska medier är det terrorgruppen Boko Haram som ligger bakom dådet. Morningstar News uppger att två av biståndarbetarna i en tidigare publicerad video säger att de tagits tillfånga av ISWAP, en gren av Islamiska staten.

Varnar "de otrogna"

– Om ni inte lyssnar till vår varning kommer de här männens öde att bli ert öde, säger en av terroristerna i filmen, rapporterar nigerianska medier och Morningstar News. Det 35 sekunder långa videoklippet som visar hur de fem männen avrättas har tagits bort av Youtube.

– Det här är ett budskap till alla de som används av otrogna för att konvertera muslimer till kristendomen, säger en av gärningsmännen, enligt Morningstar News.

En lokal källa har identifierat tre av dödade männen för Morningstar News: Ishaku Yakubu, som arbetade för Action Against Hunger, Luka Filibus som arbetade för International Rescue Committee, samt Joseph Prince, som var anställd vid en privat säkerhetsfirma.

Läs mer Larmrapport från Nigeria: 350 kristna dödade i landet i år

Beskrivs som hjältar

Nigerias president Muhammadu Buharu säger att regeringen ska göra allt den kan för ”att rensa ut återstoden av Boko Haram från nordöstra Nigeria”. Presidenten har under flera år utlovat seger mot Boko Haram, ett löfte som aldrig förverkligats.

Delstaten Bornos guvernör Babagana Zulu säger enligt Dailypost.ng att han är chockad och beskriver hjälparbetarna som ”hjältar som tjänade mänskligheten.”

Kvinnor i protest

Samtidigt fortsätter grupper av muslimska fulanifolket att terrorisera de mestadels kristna lantbrukssamhällena i delar av Nigeria. Efter en ny blodig våldsvåg under juli gick tusentals svartklädda kvinnor på torsdagen ut i en protestaktion i delstaten Kaduna, rapporterar Dailypost.ng. Många av kvinnorna har fått se sina män och familjer mördas, fått hus nedbrända, djur stulna och åkrar beslagtagna. De kräver nu ett internationellt agerande för att ge dem skydd, skriver tidningen.

I veckan har också partiet PDP i Kaduna enligt Dailypost.ng krävt att guvernör Nasir el-Rufai ska vidta konkreta åtgärder för att få stopp på massakrerna.

Guvernören anklagas av partiet för att bara ha stärkt terroristerna, genom att ge dem pengar för att sluta med sina våldsdåd. I stället har de skaffat sig allt bättre vapen och är överlägsna den dåligt utrustade armén, varnar PDP.

Läs också Dödandet av kristna i Nigeria kan röra sig om folkmord

Fler artiklar för dig