Nyheter

Fredagsbön i Hagia Sofia samlade tusentals

Flera tusen muslimer har i dag hållit fredagsbön vid Hagia Sofia i Istanbul. Det är första gången på 85 år som den världskända katedralen varit plats för fredagsbön.

Tiotusentals förväntansfulla muslimer, varav många rest till Istanbul från runt om i Turkiet, samlades utanför Hagia Sofia på fredagsmorgonen.

– I dag är det slut på många år av längtan, säger Sait Colak, en av de många muslimer som kommit för veckobönen, skriver TT.

Tidigare i juli beslöt president Erdogan att katedralen, som i 85 år varit museum, på nytt skulle konverteras till moské. Beskedet kom efter att en domstol förklarat att beslutet att göra om Hagia Sofia till museum var olagligt. Presidenten deltog själv i fredagsbönen i Hagia Sofia. Antalet besökare inne i den forna katedralen är begränsat till 1 000 personer, och många la ut mattor utanför och bad där.

– Hagia Sofia bryter sig nu loss ur fångenskapens kedjor. Det var vår största dröm i ungdomen, sa president Erdogan i förra veckan, rapporterar AP.

Sorg i Grekland

I grannlandet Grekland är det däremot sorg i den grek-ortodoxa kyrkan. Hundratals kyrkor i landet ringde i klockorna och flaggade på halv stång i reaktion mot konverteringen av katedralen. Också från regeringshåll har Grekland beklagat Erdogans beslut.

– I dag är en svår dag. En skugga hänger över oss genom konverteringen av Hagia Sofia till en moské, något som verkligen chockerar kristna över hela världen, och inte bara greker, säger Stelios Petsas, talesman för regeringen i en tv-intervju, rapporterar AP.

– Vi har under en tid varnat för att det här kommer att skapa en spricka mellan Turkiet och den kristna världen som inte gör att överbrygga, säger Petsas.

Fakta: Hagia Sofia

Hagia Sofia byggdes på 500-talet, och var sedan i många sekler känd som kristenhetens främsta kyrka. Efter den turkiska erövringen av dåvarande Konstantinopel 1453 gjordes den om till moské. Omvandlingen till museum skedde 1935 under Turkiets grundare Kemal Atatürks regim, något som sågs som en viktig reform i den sekulära staten.

(Faktatext från TT)

Fler artiklar för dig