Filip Lange är uppväxt i Enköping där han bor tillsammans med sin mamma. Till hösten ska han börja i klass nio i grundskolan. För ett år sedan var Filip Lange bara en ung kille som tyckte om att hänga med kompisar och som blev nervös av att hålla en muntlig presentation framför klassen. Men mycket har hänt på kort tid.
I augusti 2019 ansökte Filip Lange om att bli medlem i Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) och i januari 2020 fick han erbjudandet om att bli ordförande för det lokala förbundet i Enköping. Nu vill han kämpa för barn som utsatts för övergrepp. Det är något Filip Lange brinner för både politiskt och privat.
När Dagen får en intervju med Filip Lange sitter han på balkongen hemma hos sin mormor. Han berättar att han i mars i år för första gången gick ut offentligt på sociala medier med att han själv utsatts för sexuella övergrepp.
– Det var nu jag skulle berätta. Nu var jag redo. En del säger att jag gör det bara för att få uppmärksamhet. Då svarar jag att ja, jag vill ha uppmärksamhet – för då kan man hjälpa andra. Jag vill bryta tabun, säger Filip Lange.
Förövaren blev dömd
Övergreppen pågick under en längre tid när Filip Lange bara var två år gammal av en person i hans närhet. Filip Lange blev mer tillbakadragen och till slut reagerade hans mamma på flera oroväckande signaler om att något inte stod rätt till. Hon polisanmälde misstankarna och Filip Lange fick komma till Barnahus i Uppsala där han i en trygg miljö förhördes av socialtjänst och polis. Förövaren blev dömd och Filip Lange fick mycket stöd genom samtal och traumaterapi för barn. Under många år hade han otäcka känslor och minnen kopplade till övergreppen, men i dag har han gått vidare och brottas inte med minnen av det som hänt.
– Jag kommer ihåg att jag främst tänkte: ”Får man göra så här?” Jag hade en känsla av att det inte var rätt, berättar Filip Lange och fortsätter.
– Samtalen hjälpte mycket. Jag slapp gå med det inom mig utan fick ”kräkas” ut det kan man nästan säga. Mamma vann till slut. Personen dömdes till dagsböter. Det är en sak som får mig att vilja jobba inom politiken. Jag vill jobba för hårdare straff för sexualbrott.
Under hösten 2019 fick Filip Lange testa på politiken för första gången. Han blev direkt uppslukad av arbetet. Under en skolkampanj skulle han värva partimedlemmar på ett gymnasium. På frågan om det gick bra svarar Filip Lange genast nej.
– Haha, nej det gjorde det inte. Jag var supernervös och det var min första kampanj så då tänker jag att det kan få vara så.
Läs mer En personlig berättelse öppnar dörrar
Ringde jämställdhetsministern
Men därefter har Filip Lange på bara några månader gjort stort avtryck. Han har kommit i kontakt med människor inom politiken, i civilsamhället och i företagsvärlden på ett sätt som han inte hade kunnat ana tidigare. Främst har det varit på hans eget initiativ. En dag ringde han bland annat upp jämställdhetsministern Åsa Lindhagen och fick till två privata möten. Han har också haft möte med justitieministerns sakkunniga. De pratade om barn som utsätts för hot och hur polisen arbetar med barn som far illa. Är det några som kan dessa frågor så är det väl de, tänkte Filip Lange.
– Vi pratade bland annat om problemet med låga straff. De berättade att man är på väg att skärpa alla straff där barn är utsatta. Jag skulle vilja se att det blir minst tre års fängelse.
Filip Lange berättar att han även ofta har kontakt med människorättsaktivisten Ruth Nordström och Elise Lindqvist, ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, som han planerar projekt ihop med. Dessutom har han haft samtal med barnrättsorganisationen ECPAT och andra civilsamhällsaktörer för att lära sig mer om frågor som berör barn i utsatthet.
– Just nu är drivkraften att hjälpa andra. Jag vill visa folk att de inte är ensamma och att barn drabbas varje dag i världen. Det är viktigt att hålla koll på vem man pratar med på nätet och sedan kanske träffar i verkligheten. Man behöver ta reda på om det är en person man verkligen kan lita på.
Ta bort skammen
Filip Lange berättar att han valt att vända sin dåliga erfarenhet till något bra genom att kämpa för att andra inte ska utsättas för det han gick igenom. Och för de som själva varit med om övergrepp vill han dela sin historia och ta bort skammen.
– Det är inte offret som ska känna skam utan det är förövaren, säger Filip Lange.
Har du själv känt skam?
– Ja, jag tror det. Det kändes som något man inte ska prata så mycket om. Men i dag känner jag ingen skam.
Hade man kunnat upptäcka övergreppen tidigare?
– I mitt fall tror jag inte det hade gått. De tog de små tecknen som visades på allvar. Det var det viktiga.
– Vuxenvärlden behöver prata mer om ämnet. Och visa och berätta för barn vad man får och inte får göra i ett tidigt stadium. Häromdagen kom mina brorsbarn hem och visade att de på förskolan hade lärt sig att säga ”Stopp min kropp”, det gjorde mig glad.
KDU:s lokalförbund i Enköping är precis nystartat. I dag har de bara fyra medlemmar. Filip Lange är yngst men sitter ändå som ordförande och har stora ambitioner. Senaste månaderna har han ofta figurerat i lokalpressen och i KDU:s internkommunikation har han kallas det nya stjärnskottet.
– De har mottagit mig som det, men jag tycker det är jätteskumt att höra. Jag hinner inte riktigt reflektera och tänka på allt arbete som jag gjort.
Vad tilltalade dig med just Kristdemokraterna?
– Att man sätter människan i fokus. Man vill göra det bättre på äldreboenden och korta vårdköerna för att folk ska må bra. Det driver mig. Jag har många äldre släktingar. För mig är det viktigt att livet får en bra början, en barndom som präglar livet positivt, och sedan ett bra slut. Jag har hört om fall där äldre blivit dåligt behandlade i äldrevården, det vill jag ändra på.
– Sen tycker jag om att det är kristna värderingar i botten.
Tror du på Gud?
– Ja, vi är kristna. Vi går inte till kyrkan varje söndag, men jag tror på Gud och ber till Gud inför varje nytt projekt att det ska gå bra. Och det har ju funkat hittills så något finns det ju. För mig hjälper det att be om jag är nervös inför något. Då känner jag tillit till Gud.
En utmaning som Filip Lange ställdes inför var att offentligt berätta om sin utsatthet som barn. Reaktionerna var mest positiva och han möttes av mycket kärlek. Flera personer har kommit fram och berättat att de också varit utsatta. Men han har också mottagit negativa kommentarer och hot efter att han berättat.
[ Stor utmaning för kyrkor som vill hjälpa sexbrottsoffer ]
Bär armbandet Childhood
På sin Facebooksida har Filip Lange lagt upp en bild på sin hand där han bär ett armband från organisationen Childhood. ”Jag bär mitt kors varje dag med glädje och i tron på Gud. Men detta armband bär jag inte med samma glädje. // För inget barn ska behöva utsättas för sexuella övergrepp. Jag hoppas innerligt att jag en dag kommer att kunna ta av mig det”, skriver han i Facebookinlägget.
I ett annat inlägg har han hittat en bild på sig själv som tvååring och skriver ”Till mitt tvååriga jag: Allt kommer att bli bra”, följt av ett hjärta.
Hungrig på livet och framtiden har Filip Lange stora drömmar. Var han slutligen hamnar får framtiden utvisa, men han har en förmåga att få saker att hända, brukar hans mamma och mormor säga. Efter att ha sett en dokumentär om Anna Lindh hoppas Filip Lange på att en dag bli utrikesminister. ”Efter dokumentären har jag bestämt mig att bli Sveriges andra utrikesminister uppväxt i Enköping. Älskar att sätta höga mål och här är ett av dem”, skriver han i sociala medier.
– Jag kan i alla fall inte sitta i soffan och tycka, utan jag måste ut på fältet, säger han till Dagen.
[ Hit kan du som blivit utsatt för övergrepp vända dig ]
---
Tecken på övergrepp hos barn
De flesta barn som utsätts för sexuella övergrepp har inga fysiska skador eller andra fysiska avvikelser. Alla barn reagerar olika men allmänna tecken på att barn far illa kan exempelvis vara:
- Matproblem och avvikande viktökning
- Sömnsvårigheter, mardrömmar
- Gnällighet och skrik
- Bristande ögonkontakt
- Stel mimik
- Utvecklingsförsening
- Passivitet eller apati
- Visar oro, nedstämdhet, aggression, ångest
- Plötsligt ändrar sitt beteende markant
- Är påtagligt känslomässigt instabilt
- Små barn som i leken visar vad de har varit utsatta för
Källa: Bris och Rikshandboken, barnhälsovård
---