Nyheter

Frikyrkopastorer: Vi är lika många eller har ännu fler medlemmar i dag

Inom de allra flesta samfund har majoriteten av pastorerna i Dagens pastorsenkät svarat att de har lika många eller fler antal medlemmar i sina församlingar de senaste fem åren. Equmeniakyrkans biträdande kyrkoledare Olle Alkholm menar dock att siffrorna inte ger hela bilden.

Totalt 417 pastorer har svarat på enkätfrågan. 47 procent säger att medlemsantalet har ökat medan 31 procent svarar att det är oförändrat. Endast 22 procent menar att medlemsantalet minskat. Svaren kommer från alla större frikyrkosamfund men flest svar kommer från Equmeniakyrkan, Pingst FFS och Evangeliska frikyrkan (EFK).

Det är procentuellt flest pastorer inom Trosrörelsen, Vineyard och ej samfundsanslutna församlingar som uppger att deras församlingar har ökat i medlemsantal, men det är också färre pastorer från dessa samfund som svarat på enkäten.

Samfundet minskar i helhet

Från Equmeniakyrkan har 175 pastorer svarat. Det är det samfund som representeras av flest pastorer i enkäten. 42 procent av pastorerna svarar att medlemsantalet har ökat, 31 procent att medlemsantalet är oförändrat och 27 procent att medlemsantalet minskat.

– I samfundet som helhet minskar vi så då borde församlingarna också göra det, säger Olle Alkholm biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan.

Beror på vem som svarar

Det finns församlingar som ökar i antal men de flesta församlingar har en negativ medlemstrend, menar han. Varför enkäten visar sådana positiva siffror tror han kan bero på vilka som har valt att svara.

Är pastorer mer benägna att svara om det går bra för församlingen?

– Ja, det tror jag. Men det kan också vara så att man blandar ihop medlemsantalet med antal betjänade. Antal betjänade är ett mått på kontaktytan som kyrkan har. Där ligger Equmeniakyrkan väldigt högt jämfört med andra frikyrkor. Det beror på att vi har ganska många personer som deltar i vårt arbete utan att formellt vara medlemmar.

Siffrorna inom Pingst FFS ligger på 52,5 procent av pastorer som uppger att medlemsantalet ökat och 29 procent att medlemantalet är oförändrat. Inom EFK ligger siffrorna på 49 procent respektive 32,5 procent. Bara cirka 18 procent av pastorerna i de båda samfunden menar att medlemsantalet minskat.

Svenska alliansmissionen, SAM, är det samfund där det procentuellt är minst antal församlingar som minskat i medlemsantal, enligt enkäten. Endast 6,5 procent, eller 3 stycken pastorer, uppger att de har färre medlemmar i dag än för fem år sedan. 47 procent av pastorerna inom Svenska alliansmissionen uppger att deras församlingar har ökat i antal medlemmar.

Inom Frälsningsarmén är det dock fler pastorer, 44 procent, som uppger att församlingarna har minskat i antal medlemmar. Samtidigt är det lika många procent som menar att medlemsantalet ökat.

Läs mer Det får frikyrkoförsamlingar att växa

---

Dagens pastorsenkät 2020

  • Dagens pastorsenkät gick ut i mars 2020 till 1 095 personer i samtliga traditionella frikyrkosamfund i Sverige.
  • Dagen har fått in 488 svar från personer som jobbar som pastorer i en församling.
  • Utöver det har 101 personer svarat att de inte arbetar som pastor i en församling. De har därför inte fått delta i enkäten i övrigt.
  • Frågorna har handlat om teologi och samhällsfrågor. Pastorerna finns i olika samfund med stor geografisk spridning.
  • Av de 488 som svarat har 194 pastorer tackat ja till att också ingå i en "pastorspanel" som Dagen får kontakta i olika frågor.

---

Fler artiklar för dig