När församlingen får nya medlemmar, varifrån kommer de då? Det var en av frågorna som ställdes i Dagens pastorsenkät. På frågan fick man ange tre svarsalternativ. Vänskapsevangelisation och barn- och ungdomsarbete var de två alternativ som fick flest svar på 54 respektive 53 procent. Endast 2,16 procent hade svarat att väckelsekampanjer får människor att bli medlemmar medan 27 procent uppgav att Alphagrupper leder till nya medlemmar.
Jonas Melin är pionjärkonsulent och jobbar med församlingsplantering och församlingsutveckling inom Svenska alliansmissionen. Han är del av ett ekumeniskt program för att träna församlingsplanterare som kallas M4.
– När vi utbildar församlingsplanterare lägger vi större och större vikt vid att träna dem i evangelisation och personliga samtal. Många tycker att den biten är väldigt svår. Hur pratar man om tro? Vi behöver fortsatt träning i det, säger Jonas Melin till Dagen.
Tron uppfattas privat
Den traditionella svensken har ofta svårt att prata om tro med andra. Och Jonas Melin tror att evan- gelisation bland vänner och grannar fortfarande är många församlingars svaghet.
– Tro uppfattas privat av många svenskar. I församlingsplantering är det här alltid en utmaning.
Jonas Melin.
Oavsett verksamhet inom kyrkan är de personliga relationerna avgörande, menar Jonas Melin. Därför tror han kan kategorin vänskaps-evangelisation innefattas även i flera andra verksamheter eller metoder.
– Människor kommer inte till caféer eller Alphakurser om de inte har fått en personlig inbjudan eller relation till någon först. Det är viktigt att ha aktiviteter med låga trösklar in till kyrkan för att leda människor till tro. Musikkvällar, tipspromenader eller grillfester. Men sedan behöver man ha ett tydlig nästa steg för dem som är intresserade av att gå vidare och utforska tron. Det hjälper inte att ha massa kontakter och stora nätverk med människor om man inte leder dem vidare, men det hjälper heller inte att ha väckelsemöten eller Alphakurser om ingen utomstående kommer på dem för att man inte har några relationer, säger Jonas Melin.
Cornelia Forsberg.
Cornelia Forsberg har arbetat som ungdomspastor i Smyrnakyrkan i Göteborg. Nu är hon ansvarig ledare för den ekumeniska rörelsen Hope for this nation, som åker runt i olika städer och gatuevangeliserar med lokala församlingar. Hon förvånas inte av att vänskapsevangelisation och barn- och ungdomsverksamhet ligger i topp på frågan om nya medlemmar.
Längtan att evangelisera
– Det finns en växande hunger av att lära sig att berätta om Gud. När vi går ut för att evangelisera är det många som kommer som inte är den ”typiska evangelisten”. Men de känner i sitt hjärta att de längtar efter att få se saker hända genom sina liv. Många tar sedan med sig erfarenheten in i sin vardag. De vågar ta steget att dela med sig av tron och fråga om de får be för en kollega, säger Cornelia Forsberg.
Barn- och ungdomsarbete ofta har en naturlig dragningskraft till kyrkan, menar Cornelia Forsberg. I småstäder blir kyrkans ungdomsaktiviteter centrala och är ofta det som ”händer” på orten.
– I storstäderna är det lite annorlunda. Men det blir ofta naturligt att bjuda in kompisar till ungdomsmöten och aktiviteter. I den miljön kan de få ett gudsmöte som blir avgörande.
Jonas Melin menar att många församlingar arbetar väldigt målmedvetet med barn- och ungdomsverksamhet, vilket leder till nya medlemmar.
– Därför är det viktigt att inte bara arbeta med barn och ungdomar. Om man skulle arbeta lika målmedvetet med verksamhet för vuxna tror jag vi skulle se fler komma till tro i den gruppen också, säger Jonas Melin.
Läs mer Frikyrkopastorer svarar: Vi är lika många eller fler medlemmar
---
Dagens pastorsenkät 2020
- Dagens pastorsenkät gick ut i mars 2020 till 1 095 personer i samtliga traditionella frikyrkosamfund i Sverige.
- Dagen har fått in 488 svar från personer som jobbar som pastorer i en församling.
- Utöver det har 101 personer svarat att de inte arbetar som pastor i en församling. De har därför inte fått delta i enkäten i övrigt.
- Frågorna har handlat om teologi och samhällsfrågor. Pastorerna finns i olika samfund med stor geografisk spridning.
- Av de 488 som svarat har 194 pastorer tackat ja till att också ingå i en "pastorspanel" som Dagen får kontakta i olika frågor.
---