Nyheter

Stanley Sjöberg om sitt livs sista skrivuppdrag

Den välkände förkunnaren är trött på att bli avbruten på Facebook. Till hösten startar han en blogg för att kunna samla sina tankar. – Jag har kanske bara två eller tre år kvar att vara aktiv, säger han till Dagen.

Stanley Sjöberg har under stora delar av sitt liv varit en viktig röst i svensk frikyrklighet och han har också många gånger nått långt utanför kyrkans väggar.

Genom årens lopp har han rest runt och predikat otaliga gånger, men också formulerat sina tankar i skrift och räknar själv till cirka 35 publikationer.

Tiderna har förändrats och Stanley Sjöberg har hängt med och använder sig ofta av Facebook då han vill dela med sig av sina tankar. Men nu får det vara nog. Det meddelar han själv på sin Facebook-sida, där han samtidigt presenterar sin nya plan. Den 1 augusti startar han en blogg.

– Man blir hela tiden avbruten på Facebook, människor lägger sig i och har egna idéer och driver samtalet till det som de själva vill ha sagt, säger Stanley Sjöberg till Dagen.

Spretiga samtal

Han berättar att han själv är djupt engagerad i att beskriva en försoningens teologi men tycker att det blir svårt att hålla ihop ett sådant ämne på Facebook där samtalen snart börjar spreta åt alla möjliga håll.

– Men det är spelets regler, konstaterar han.

Det är därför han nu, vid 84 års ålder, väljer ett helt annat sätt att kommunicera.

– Jag är gammal och har kanske bara två eller tre år kvar att vara aktiv, säger han.

Varför inte skriva ännu en bok?

– Det är en berättigad frågeställning. Men min modell har varit att ge ut småskrifter som inte kostar någonting, svarar han.

– Jag är den jag är och tänker inte lägga mig på någon akademisk nivå.

Därmed är en blogg ett bra format. Stanley Sjöberg säger att han tidigare har bloggat, fast inte under eget namn.

Du skriver på Facebook att du har en begränsad tid kvar här i livet, handlar det här om att sammanfatta din livsgärning?

– Nej, det har inget med det att göra. Det jag vill sammanfatta och dela är den stora försoningstanken, säger Stanley Sjöberg.

Han berättar att han ofta får höra vittnesbörd där människor träder fram om att Jesus dog för just den personen, men vad Stanley Sjöberg är ute efter är den större dimensionen av ordet försoning.

– Det är triumfen om att Jesus vinner seger och besegrar dödsriket, säger han.

– Det är viktigt att vi inte talar för mycket om lidandet, döden och smärtan, utan lika mycket om triumfen och den storslagna segern.

Det du vill berätta om är det storslagna i den kristna tron?

– Ja, absolut. Det är mycket som rör sig i mitt inre tänkande som det är underbart att få dela med sig av. Då vill jag inte gång på gång bli avbruten med något helt annat ämne.

– Min önskan är att få försvara Bibelns trovärdighet. Samtidigt vill jag klarlägga missförstånd och mycket som blockerat människor som har en andlig längtan.

Inte minst vill han komma till rätta med strafftänkandet och en bibelsyn som talar om ett evigt brinnande helvet, något han själv säger inte finns belägg för i Bibelns texter.

Blir det ditt sista skrivprojekt i livet?

– Jag mår hyfsat, men när man närmar sig 85 vet man vad klockan är slagen. Det är underbart med varje ny dag, men man kan inte vara säker. Att få två eller tre år på sig att skriva vore underbart, säger Stanley Sjöberg.

Fler artiklar för dig