Nyheter

Proffsens tips: Så tar du kontroll över ekonomin i coronatider

Många kämpar med att få ekonomin att gå ihop nu under corona. Per-Olof Eurell, vd och entreprenör och Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ger sina bästa tips hur vi klarar privatekonomin i krisen.

– Det finns en framtid. Din utbildning är inte bortkastad och du kommer få ett jobb, men det är viktigt att ta ett eget personligt ansvar för din ekonomi och inte försöka skjuta över hela förvaltaransvaret på Gud, säger Per-Olof Eurell och fortsätter:

– Jag gillar uttrycket ”be och arbeta”. Du ska jobba som om det beror på dig, men samtidigt vara medveten om att Gud i slutänden kan ordna till det här.

Oavsett om du har jobb, är permitterad eller arbetslös, är Per-Olof Eurell och Johanna Kull eniga om att det finns ett första steg att bli en vinnare och få kontroll över din ekonomi.

– Gå igenom kontoutdragen, då ser du vad pengarna går till. Vi har en del slentrianmässiga utgifter som tillsammans blir en betydligt större summa än vad vi vill lägga på det, säger Johanna Kull.

Spara alla kvitton

Det kan vara en smärtsam insikt att upptäcka att den lilla läskburken i närbutiken för den oansenliga summan av elva kronor, som är så god till lunchen, i själva verket kostar mig drygt 330 kronor i månaden, om jag köper en varje dag.

Spara alltså kvitton från alla inköp, bokför och räkna ihop vid månadens slut.

– Har du ingen koll på vart pengarna tar vägen är det svårt att göra någonting åt det, säger Per-Olof Eurell.

När du har koll på ditt eget köpbeteende finns fler åtgärder att ta till för att minska utgifterna. Johanna Kulls tips är att börja där skillnaden kan bli som störst.

– På bolån kan du ofta spara många tusenlappar per år genom att jämföra och sänka din boränta. Ett verktyg är att använda snitträntorna. Alla banker måste varje månad redovisa vilka räntor de gett sina kunder i snitt. Du ska inte vara rädd för att byta bolåneaktör, säger hon.

Att göra ett uppehåll i amorteringen kan förbättra ditt kassaflöde.

– Nu finns det möjlighet att ansöka om amorteringsfrihet. Det är en krisåtgärd från Finansinspektionen som under våren gick ut till bankerna och sa att nu får ni bevilja amorteringsfrihet och alla banker verkar göra det, säger Johanna Kull.

Elavtal och försäkringar

Vi befinner oss i en väldigt speciell situation, konstaterar båda. Det naturliga är att tänka både i termer av kostnader och tillgångar.

Har du inget bolån får du kika på andra stora utgifter. Gå igenom elavtal och försäkringar.

– Du ska inte vara underförsäkrad, men inte heller överförsäkrad, säger Johanna Kull.

Ibland är en kris något positivt hävdar Per-Olof Eurell.

– Du tvingas tänka över vad som är livets nödvändighet. Du kanske inser att du kan bo billigare utan att livskvalitén blir sämre.

En tillgång många permitterade har, men inte tänker på, är tid.

– Hur kan jag använda tiden på bästa sätt? Kan jag investera den i att vässa mina färdigheter så jag står ännu bättre rustad på arbetsmarknaden? säger Per-Olof Eurell.

Lång tid för återhämtning

Finanskrisen på 1990-talet tog flera år innan återhämtning. Likaså finanskrisen 2008/2009.

Båda tror på en period med hög arbetslöshet och lägre konjunktur.

– Har du ett sparkapital kan det vara idé att se över placeringen. Är det pengar du behöver till hösten, hör de inte hemma på börsen utan ett sparkonto med insättningsgaranti, säger Johanna Kull.

Hur tänker du kring tiondegivande under corona, Per-Olof Eurell?

– Tionde är för mig en princip, det bygger på frivillighet. Vi ska inte ge av olust och tvång.

– Du hjälper inte en människa genom att lägga på dem fördömelse ”du rånar från Gud”. Gud är där för att hjälpa dig. Han är förstående i kriser.

---

Ytterligare spartips från Johanna Kull:

  • – Ett klassiskt knep är att gå igenom gömmor och se om du har prylar och kläder du kan sälja.

  • – Ha lite koll på semesterbudgeten. Gör en budget vad semestern får kosta vecka för vecka.

  • – Stresstesta din ekonomi. Det är en bra idé att under sommaren, i lugn och ro, fundera över scenariot vad som händer om jag eller min partner får minskad inkomst.

---

Fler artiklar för dig