Nyheter

”Senaste gången lägret ställdes in var det världskrig”

Det ska mycket till för att Norrlandalägret på Gotland att ställa in. Senaste gången var under andra världskriget. Men i sommar blir det inget läger på grund av coronapandemin.

1 av 8

Att barnlägret Norrlandalägret på Gotland behöver ställa in sin planerade lägervecka 31 ger ett nytt perspektiv på allvaret med coronapandemin. Lägret som började anordnas redan på 1930-talet har nämligen bara haft uppbrott under andra världskriget, berättar en av lägercheferna Adam Vistrand.

Lägret har en lång tradition av att, en vecka om året, fylla strandänget vid Hammars fiskeläge på Gotland med barn och ungdomar. Lägret anordnas av Equmeniaföreningen Vårdklockans Unga och är en kristen utåtriktad verksamhet där generationer av barn och unga har växt upp. Många av barnen har själva blivit ledare. Vanligtvis brukar man samla runt 140 barn och ungdomar mellan 7–17 år. De flesta har koppling till Gotland men många bor också runt om i landet, vilket försvårade situationen inför coronapandemin.

Svårt att hålla reglerna

– Lokala läger är godkända. Men bara 18 av 50 ledare bor på Gotland. Kan det då räknas som ett lokalt läger?, säger Adam Vistrand och fortsätter.

– Sedan är det svårt med hygienen. Vi bor nästan uteslutande i tält utan rinnande vatten. Hur håller man social distans i ett tält? Om ett barn blir sjukt måste det åka hem direkt. Men under en vecka i ett tält blir man nästan alltid lite snorig. Sen får vi inte vara över 50 personer. Men anmälan är öppen och vi kan inte avgöra vem som får komma eller inte. Det går inte att hålla reglerna och göra det seriöst.

Hur känns det att behöva ställa in?

– Väldigt tråkigt såklart. Men många förstår att det här är rätt beslut. En stor grej med lägret är att vi vill förmedla gemenskap och närhet. Vi sitter nära varandra vid lägerelden och leker lekar. Men i stället skulle vi behöva agera poliser och be alla hålla avstånd i stället för att uppmuntra till kontakt med varandra.

Vad har lägret fått betyda under de år som varit?

– Mycket. Vi har en extremt tajt gemenskap. En styrka med lägret är att barnen får komma dit och vara sig själva. I slutet av veckan kan man se hur de slappnar av. De ser att det är okej att släppa krav de själva och andra har lagt på dem.

Storsatsar inför nästa år

Adam Vistrand berättar att man planerar att satsa stort inför nästa år i stället. Förhoppningen är att alla lekar, morgonsamlingar ”Under trädet”, idrottsaktiviteter och lägerbål då ska kunna genomföras precis som vanligt. De flesta vill ha det som det alltid brukar vara.

Samtidigt för man diskussioner med myndigheter om möjligheten att anordna ett endagsläger redan i år. Alla skulle ta med egen matsäck och deltagarna skulle spridas ut på olika delar av området. Det skulle ge möjlighet för vänner att återse både varandra och den lägerplats som varit så älskad under 90 år, menar Adam Vistrand.

Fler artiklar för dig