Nyheter

Positiv medlemstrend fortsätter inom Pingst FFS

Ny statistik visar att Pingst FFS ökar sitt medlemsantal för femte året i rad. Mellan 2018 och 2019 tillkom 532 personer. – Många församlingar har blivit mer utåtriktade och mer relevanta i sitt budskap, säger Nicklas Mörling som arbetar med församlingsplantering inom Pingst FFS.

Pingströrelsen hade flest medlemmar år 1985. Då kunde man rapportera in ett medlemsantal på över 100 000 personer. Därefter blev det en nedåtgående trend och rörelsen tappade många medlemmar. I slutet av 2010 hade medlemsantalet sjunkit till 82 733. Det visar statistik som till hösten kommer att publiceras i Pingst FFS årsbok för 2019.

Statistiken pekar uppåt

Men de senaste åren har utvecklingen sett bättre ut. I december 2019 rapporterades ett medlemsantal på 88 227 personer. Ökningen har skett trots att antalet församlingar har minskat. Även mängden insamlade pengar per medlem har ökat ordentligt de senaste åren, inte minst mellan 2018-2019 då totalt insamlat per medlem uppgick till 5 602 kronor i jämförelse med 5 212 kronor året dessförinnan.

– Det är jätteuppmuntrande och inspirerande. Arbetet bär frukt och det ger i sin tur bränsle till att fortsätta arbeta vidare mer hängivet. Många församlingar vågar tänka nytt och vara kreativa, säger Nicklas Mörling till Dagen.

Han arbetar med församlingsplantering inom Pingst FFS och har de senaste åren sett att de församlingar som räknar med tillväxt arbetar med församlingsplantering, nyetablering, barn och ungdomar eller med diakonalt arbete för socialt utsatta grupper.

– Det är församlingar som inte bara är upptagna med sig själva utan är utåtriktade och ofta arbetar med svaga eller utsatta människor. Där finns en tillväxtfaktor. Det kan man se i Pingst Sverige och även internationellt. Socialt arbete har alltid funnits i vårt dna men har nu förstärkts, säger Nicklas Mörling.

Kommer i kontakt med nya grupper

Han betonar också att budskapet har kommunicerats på ett mer relevant sätt för allmänheten. Nicklas Mörling tror att sökandet efter tro har ökat i samhället i stort och eftersom församlingar arbetar mer relationellt och diakonalt kommer de i kontakt med många som tidigare stått utanför kyrkan.

Många församlingar har också förtydligat eller hittat sin identitet som just pingstförsamling, vilket gör kyrkan attraktiv, menar Nicklas Mörling.

– Församlingarna har hittat en frimodighet i det karismatiska uttrycket. Vi vågar vara pingstvänner och betona Andens kraft och ha en förtröstan i att det andliga livet och närvaron fungerar. Det är inte bara upp till oss själva. Det finns en tro på Anden, diakonin och Guds ord.

Omstartsprogram efter coronakrisen

I augusti planerar samfundet att lansera Pingst FF (förkortning för Pingst fisk och får) som är ett så kallat omstartsprogram som riktar sig till församlingsledningar.

– Det handlar om att vara människofiskare och fåraherdar. Programmet ska hjälpa församlingar att starta om sin verksamhet efter coronakrisen. Det är för att se till att man inte bara går tillbaka till hur det var före krisen, utan att krisen kan få bli en katalysator till att skapa något nytt. Församlingen kan få chans att förnya sin riktning och vision. Programmet är både för etablerade medelstora församlingar och för de församlingar som före coronakrisen kanske egentligen hade en egen kris, säger Nicklas Mörling.

---

Medlemsantal och församlingar i Pingst FFS

  • Inrapporterat år:

    - 2019, 88 227 medlemmar, 435 församlingar

    - 2018, 87 695 medlemmar, 436 församlingar

    - 2017, 87 392 medlemmar, 439 församlingar

    - 2016, 85 647 medlemmar, 440 församlingar

    - 2015, 84 573 medlemmar, 441 församlingar

---

Fler artiklar för dig