I slutet av 2019 hängdes tavlan Paradiset, av konstnären Elisabeth Ohlson, upp i S:t Pauli kyrka. Men efter bara en vecka meddelade S:t Paulis kyrkoherde Per Svensson att tavlan skulle flyttas ut ur kyrkorummet.
Till Dagen sa han att beslutet inte grundade sig i kritiken mot tavlans hbtq-innehåll, utan i att den transperson som i bilden avbildats som ormen "skulle kunna tolkas som att vara ond eller djävulen. Det kan inte Svenska kyrkan stå för".
I spåren av den infekterade debatten lovade Per Svensson samtidigt ett klargörande angående vad som gäller vid uppsättande av konstverk i kyrkor. Detta presenterades också för verksamhetsrådet i S:t Pauli kyrka den 30 januari 2020 – något som vi återkommer till alldeles strax.
Klartecken för fotoutställning
Först hoppar vi fram till den 22 maj. Då beslutade nämligen verksamhetsrådet att fotoutställningen "God, Love, Pride" skulle visas i S:t Pauli kyrka under juni och juli, med start den 7 juni.
Veckan innan började tavlorna hängas upp. Men då bestämde Per Svensson att projektet skulle stoppas.
– Det är egentligen ganska enkelt. De hade börjat hänga upp tavlorna utan tillstånd, säger han till Dagen.
Nu återvänder vi till klargörandet som alltså presenterades den 30 januari. Enligt dokumentet är det kyrkorådet som fattar beslut om ett konstverks uppsättande i kyrkorummet. Samtidigt framgår det av protokollet från sammanträdet att Per Svensson sa att det inte krävs några beslut i kyrkorådet för tillfälliga utställningar som ingår i verksamheten.
I januari konstaterade du att det inte krävs tillstånd för tillfälliga utställningar. Men sedan stoppade du en tillfällig utställning med hänvisning till att det saknades tillstånd. Hur hänger det ihop?
– Frågan är vad en temporär utställning egentligen är. Ofta handlar det om planscher, roll-ups eller liknande som inte innebär någon som helst åverkan på kyrkorummet. Då behövs det inte heller något tillstånd från länsstyrelsen. Men om man i stället börjar snickra eller borra så krävs det tillstånd, även om utställningen i sig är tillfällig.
Klargörandet inte tillräckligt
Med facit i hand konstaterar Per Svensson att klargörandet från i vintras inte var tillräckligt tydligt. Och utan att gå in på några detaljer säger han att den aktuella utställningen förbereddes på ett sätt som innebar att det krävdes tillstånd.
När Paradiset hängdes upp i S:t Pauli kyrka förra året blev det infekterat. Är det så att du blev bränd av det och att du den här gången ville markera extra tydligt?
– Nej, inte alls. Det handlade helt enkelt om att de ansvariga för utställningen började arbeta utan att ha tillstånd för det.
Sydsvenskan har intervjuat Ilar Gunilla Persson, konstnären bakom "God, Love, Pride". Hon säger till tidningen att hon inte har fått något konkret svar på varför utställningen stoppades.
– De har en historia av konflikter i S:t Pauli kyrka runt denna typen av konst. Det är sorgligt, jag tror det är av homofobiska skäl som den inte kommer visas, säger hon.
Det är något som Per Svensson bestämt tillbakavisar. Han hänvisar i stället till att det handlar om principer – om det krävs tillstånd ska det finnas ett tillstånd.
Läs mer Hbtq-altartavlorna i S:t Pauli kyrka, Malmö: Detta har hänt