Nyheter

Kanye West: Jag ställer upp i presidentvalet

Rapparen Kanye West ger sig in i USA:s presidentval i höst. I alla fall om man får tro ett inlägg han gjort på Twitter.

"Vi måste nu infria USA:s löfte genom förtröstan på Gud, förena vår vision och bygga vår framtid. Jag kandiderar till att bli amerikansk president", skriver West och avslutar med hashtaggen "2020vision".

Några närmare detaljer om rapstjärnans kandidatur har inte kommit, men han verkar redan ha en fått en supporter i Elon Musk.

"Du har mitt fulla stöd", skriver Tesla- och Space X-chefen i ett svar på meddelandet.

"Jesus is King"

Enligt den brittiska tidningen the Guardian är det fortfarande teoretiskt möjligt för Kanye West att registrera sig som en oberoende kandidat. I sådana fall kommer han att kämpa mot USA:s sittande president Donald Trump och Demokraternas kandidat Joe Biden.

Förra året berättade Kanye West att han hade blivit kristen.

– Jag har nyligen konverterat, det betyder att jag har blivit frälst i år, sa han bland annat i ett videoklipp i oktober.

Läs mer Kulturpanelen: Julstämning, Jesus-bok och Kanye West-klipp

Kanye Wests nya album, som släpptes samtidigt, fick titeln "Jesus is King" och höstens gudstjänstliknande konserter gick under namnet "Sunday Service".

– Under lång tid har Gud kallat på mig medan djävulen har distraherat mig, sa Kanye West till Joel Osteen, pastor i Lakewood Church i Houston, som han besökte i november.

I gudstjänsten pratade Kanye West också om psykisk ohälsa och förklarade att han försöker använda sin plattform för att berätta om hur hans personliga tro har utvecklats.

– Varje gång jag ställer mig upp känner jag att jag drar en linje i sanden och säger att jag är för att tjäna Gud.

Inte någon ny dröm

Beskedet att Kanye West siktar på Vita huset kom på USA:s nationaldag, den 4 juli. Men den som har följt Kanye West vet att det inte är första gången som han tar sikte på presidentposten.

Läs mer DN: Finns en kristen trend i popmusiken just nu

Redan i samband med MTV Video Music Awards 2015 berättade han till exempel att han hade beslutat sig för att ställa upp i valet 2020.

Sedan var det tyst i flera år. Men när Kanye West talade på en företagskonferens i höstas sa han att han tänkte ställa upp i presidentvalet 2024 och att han funderade på att då använda sig av namnet "Christian Genius Billionaire Kanye West".

Nu verkar det som att han inte har tålamod att vänta så länge.

Läs mer Kanye West: ”En vanlig kväll läser jag Bibeln”

Fler artiklar för dig