Nyheter

Folkmord på kristna i Nigeria blir riksdagsfråga

Björn Söder (SD) vänder sig till utrikesminister Ann Linde (S) för att sätta fokus på övergrepp riktade mot kristna i det västafrikanska landet.

Pågår det ett folkmord riktat mot kristna i Nigeria? Dagen skrev nyligen om att ordet folkmord har börjat användas för att beskriva skeendet, där islamistgrupper som Boko Haram, Islamiska staten (i Västafrika) samt fulanimilisen upprepade gånger utfört blodiga attacker riktade mot kristna.

Tusentals dödade

Organisationen Intersociety menar att minst 32 000 kristna har dödats av islamistgrupper sedan 2009. Det här är övergrepp som pågår för fullt, i år ska över 600 kristna nigerianer ha dödats efter flera blodiga attacker riktade mot civila. Främst sker det i landets norra och mellersta delar, men inte i de södra delarna där majoriteten av befolkningen är kristna.

Lyfts i riksdagen

Nu väljer riksdagsledamoten Björn Söder (SD) att uppmärksamma frågan om folkmord riktat mot kristna i Nigeria. Han använder sig av fakta som omnämndes i Dagens tidigare artikel, bland annat uppgifterna i en rapport från Storbritanniens parlamentariska grupp för internationell religions- och trosfrihet.

"Internationella rättsexperter hävdar att standarden för folkmord har uppnåtts i Nigeria då man uppskattar att tusentals kristna har dödats i mellanbältesregionen", skriver Björn Söder i sin skriftliga fråga.

Han tar upp att den nigerianska staten varit oförmögen att skydda kristna från islamistgruppernas övergrepp samt att många tvingats fly av rädsla för massaker.

Vill se åtgärder

Frågan som Björn Söder till slut ställer till utrikesministern är om Sverige kommer att lyfta de kristnas situation i Nigeria i samtal med landets regering? Han vill också veta vilka andra åtgärder som ministern vidtar för att bekämpa den ökande förföljelsen av kristna?

Får skriftligt svar

En skriftlig fråga är ett verktyg som en riksdagsledamot kan använda mot en minister och är ett sätt att få upp olika sakfrågor på agendan. Efter att frågan är överlämnad har ministern två veckor på sig att svara. Det här är en procedur som sker skriftligt och frågan till utrikesminister Ann Linde kom in den 30 juni.

Fler artiklar för dig