Nyheter

”Djupt kristne” Duda mot andra valomgång i Polen

Helgens presidentval i Polen lockade rekordmånga till valurnorna. Ett värderingsval, säger många bedömare. Katolske Andrzej Duda har haft brett stöd, men en utbredd kritik mot kyrkan har resulterat i sjunkande popularitet för honom – och nu blir det en andra valomgång.

1 av 2

President Dudas parti, Lag och rättvisa (PIS) har styrt Polen sedan 2015. Det EU-kritiska och nationalkonservativa partiet har gjort sig känt som motståndare till HBTQ-rörelsen, och PIS har velat få fram ett totalförbud mot abort.

PIS har också genomdrivit en rad reformer av domstolsväsendet som har kritiserats hårt av EU och också orsakat sanktioner. EU menar att reformerna undergräver demokratin. Men PIS har fram tills nu haft starkt stöd hos befolkningen, framför allt på landsbygden, och lovordats av många för sitt ekonomiska stöd till barnfamiljer och pensionärer. PIS fick egen majoritet i parlamentets underhus i förra valet. Nu hotas ändå makten, eftersom presidenten kan stoppa lagförslag genom ett veto.

"Ser vanliga människors behov"

Andrzej Duda beskrivs som en djupt kristen person, med starka band till Katolska kyrkan.

- Han är en mycket religiös person, och det känner många polacker. Människors relation till Katolska kyrkan i Polen skiljer sig från alla andra moderna länder. Jag tror att många i Polen ser att Duda under sitt presidentskap har sett behoven hos vanliga människor, säger presidentens rådgivare Andrzej Zybertowicz till Financial Times.

Men under senare tid har även de trogna PIS-och Duda-anhängarna börjat falla ifrån. Katolska kyrkan har fått massiv kritik bland annat för de övergreppsskandaler i kyrkans värld som skildrats i två omtalade dokumentärer som på polsk tv.

"Försöker splittra landet"

Detta kan vara en av förklaringarna till att valdeltagandet blev ovanligt högt, 61 procent, näst högst i polsk valhistoria. Om Duda hade fått över femtio procent av rösterna, hade valet nu varit avgjort. När valsedlarna var räknade visade det sig att Duda fått 41,8 procent av rösterna, medan utmanaren, Rafal Trzaskowski, fick 30,4 procent.

Det blir nu en andra omgång i juli. Det valet står, menar många bedömare, mellan en fortsatt konservativ kurs för Polen eller en EU-vänlig, mer urban väg bort från den ”illiberala demokrati” som Polen liksom Ungern försökt skapa.

- I dag försvarar vi våra värden, sa Duda inför söndagens val, enligt nyhetssajten Politico.

Och Trzaskowski har kontrat med att tala om valet som ett ödesval om framtiden, och om att han vill bygga ett mer liberalt och öppet Polen.

- Det här är ett val mellan ett öppet Polen eller ett Polen som söker efter en fiende och med en president som försöker splittra landet, sa Trzaskowski.

Fler artiklar för dig