Via digitala plattformar såsom Youtube, Facebook och Zoom har enskilda församlingar under våren lagt ut andakter, predikningar och andra digitala program för att nå ut med sitt budskap och möta isolerade församlingsmedlemmar. De har gjort ett bra jobb, menar Micael Lahtinen från TBN Nordic, men förändringen kom plötsligt och efter månader av omställning är det tufft att hålla i.
– Tjänsterna formades om. Under en natt förväntades medarbetare att börja arbeta med film och redigering och pastorer behövde lära sig att kommunicera på ett nytt sätt, säger Micael Lahtinen till Dagen.
Stor efterfrågan på kristen tv
Med visionen att sätta Jesus på skärmarna genom media vill nu TBN Nordic hjälpa församlingarna att nå ut längre. I dag finns ett virrvarr av olika webbsändningar, klipp och program på olika platser. Samtidigt har efterfrågan på kristen tv ökat drastiskt de senaste månaderna. I dag har TBN Nordic 15 000 registrerade användare vilket är en höjning med 3 000 sedan början av juni. Genom att erbjuda församlingar att streama sina webbgudstjänster, och andra digitala program, på tv-kanalens plattform under vinjetten "Chapel" vill TBN Nordic hjälpa församlingar att få större spridning.
– Den fungerar lite som Youtube men det är en kristen plattform och har en kristen kundkrets. Eftersom det är en störningsfri zon utan reklamavbrott eller andra pop-up meddelanden stannar folk kvar längre för att titta i stället för att klicka sig vidare.
Läs mer Så har samfunden hjälpt församlingarna att ställa om
Experthjälp med studioinspelning
Hittills har mellan 25-30 församlingar anslutit sig till plattformen. Under hösten kommer församlingar också kunna få experthjälp för att spela in gudstjänster och andakter i studio, berättar Micael Lahtinen.
– Det som ofta varit svårt för församlingarna är att få till ett bra ljud och det skapar dålig tv. Men vi kommer hjälpa till att redigera och spela in med professionellt ljud. Det här tror vi kommer bli väldigt uppskattat till hösten.
Ny digital tid
Även när coronakrisen är över kommer kyrkor behöva arbeta allt mer med media och digitala kanaler, menar TBN Nordic. Samhället kommer se annorlunda ut och därmed också de kristna sammanhangen. Satsningen för att stötta församlingar in i en mer digital tid är därför något man planerar att vidareutveckla. Förhoppningen är att det ska bildas ett nätverk av kompetens inom kyrkorna där man kan skapa program och innehåll som inte bara är gudstjänster.
– Vi har en längtan att arbeta närmare och tillsammans med församlingarna och stötta upp med kunskap, säger Micael Lahtinen.
– Den röda tråden är att göra Jesus stor och förmedla Jesus till alla människor i hela Norden.
Läs mer Så många såg digitala gudstjänster från Nyhem och Torp