Nyheter

Karin Wiborn om de dramatiska veckorna med covid-19

Karin Wiborns man smittades av covid-19 genom sitt arbete – och några dagar senare drabbades även SKR:s generalsekreterare. Det blev dramatiska dagar för paret, och maken ligger fortfarande på sjukhus. - Men nu är jag ”försiktigt frisk”, säger Karin Wiborn till Dagen.

Det var den 6 juni som Karin Wiborns man Bengt Ekelund kom hem från jobbet och kände sig dålig. Bengt arbetar som fängelsepastor, och blev med största sannolikhet smittad på sin arbetsplats.

- Han blev dålig, men inte jättedålig. Vi vidtog genast åtgärder, jag flyttade ut ur sovrummet och vi försökte hålla oss isär, berättar Karin Wiborn.

Hon mådde själv till en början bra, och under helgen var hon ute och vandrade på Sörmlandsleden. Hon träffade också kollegor på måndagen, men tisdag den 9 juni slog sjukdomen till.

- Kroppen slutade fungera. Jag fick feber och blev kanontrött, berättar hon.

- Onsdag och torsdag sov jag bara. Sen blev jag bättre på torsdagen, och fick samtidigt smakbortfall. Men jag fick inga andningssvårigheter.

Läs mer Carola Häggkvist: Jag har suttit i karantän med covid-19

Fick åka till sjukhus

Men när Karin Wiborn började piggna till, blev maken sämre.

- På lördagen åkte han in på sjukhus. Han fick skakningar och sådant, men han hade inte andningsproblem. På sjukhuset fick han syrgas.

Blev du rädd – det är ju en skräckinjagande sjukdom?

- Ja, det får jag väl säga. Inte för egen del kanske. Men jag blev orolig när Bengt åkte in på sjukhus och blev kvar. Jag känner till flera i min ålder som har förlorat sina makar. Verkligenheten som vi lever med alltid blev mer påtaglig.

Bengt Ekelund ligger fortfarande på sjukhus. Karin Wiborn har inte kunnat hälsa på honom, men just i dag ska hon åka och lämna saker åt honom i sjukhusets reception.

Bengt har blivit testad genom arbetsgivarnas försorg, och testet visade sig positivt: det var covid-19.

 

"Fantastiskt med våra nätverk"

Karin Wiborn har ännu inte blivit testad, och säger att hon tänker ta ett antikroppstest, men det måste hon vänta två veckor med att ta.

- Det är lite svårt att veta när man räknas som frisk. Det är därför jag säger nu att jag är ”försiktigt frisk”, säger hon.

- Jag håller fortfarande stort avstånd till människor.

Under de två tuffa veckorna av sjukdom och isolering har paret fått god hjälp av barnen och av vänner i församlingen, berättar Karin Wiborn, både med praktisk hjälp som att handla och i form av stöd och förbön.

- Vi har fått mycket förbön och många omsorgsfulla sms. Det är fantastiskt med våra nätverk, fantastiskt att vara församling.

Kollegor blev smittade

Just nu tänker Karin Wiborn mycket på de som tyvärr blev smittade av henne strax innan hon blev sjuk. Hon berättar att hon genast ”scannade” vilka hon träffat dagarna innan hon blev sjuk. De flesta hon träffat har inte blivit sjuka, men tre kollegor har drabbats.

- När jag träffade kollegorna på måndagen hade jag inga symptom, men jag smittade tydligen ändå. En av de smittade är jag särskilt orolig för.

- Det här blir ju en påminnelse om hur viktigt det är att följa Folkhälsomyndighetens råd om social distansering.

 

Läs mer Tidigare coronasmittade Roland Utbult släpper singel med Evelina Gard

---

Generalsekreterare för Sverige kristna råd

  • Karin Wiborn är sedan 2011 generalsekreterare för Sveriges kristna råd. Hon var tidigare missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet, en post hon hade mellan 2003 och 2011. Hon bor i Stockholm, och är gift med Bengt Ekelund.

---

Fler artiklar för dig