Nyheter

Ära20 delas upp på över 20 platser i sommar

Lovångsfestivalen Ära20 ställer inte in. Men I stället för att anordna en festival på Torpområdet utanför Kumla som vanligt storsatsar man genom att göra festivalen på 20-25 platser runtom i Sverige.  – Det som först var en slags b-plan känns nu som något så mycket större och mer betydelsefullt än vi anade, säger Samuel Westergren, projektledare för Ära20.

1 av 2

Sommaren 2019 var första året som EFK anordnade en ny form av lovsångsfestival på Torpområdet utanför Kumla. Festivalen Ära19 var en utveckling av föregångaren Frizon som lagts ned året innan. Även i år önskade EFK anordna en stor lovsångsfestival. Men coronapandemin och Folkhälsomyndighetens restriktioner om antal deltagare satte käppar i hjulet. Efter bön och eftertanke kände festivalledningen att de ändå ville hitta vägar för att få ungdomar att mötas med varandra och Gud genom lovsång och tillbedjan.

– Vi är villiga att tänka om i formerna för festivalen för att uppnå målet om en ung Jesusrörelse i vårt land, säger Samuel Westergren, projektledare för Ära20.

Läs mer Olika nyanser av lovsång lockar unga till Ära

Varvar digitalt och lokalt

Att endast livesända festivalen digitalt var dock inget alternativ. Ett sådant upplägg riskerar att i stället isolera ungdomarna framför en tv-sändning i soffan med en påse chips, menar Samuel Westergren. I stället vill man få unga att bygga nya relationer i sina lokala sammanhang. Därför kommer EFKs ungdomsgrupper runt om i landet tillsammans skapa festivalen genom att vara länkande till varandra. Digitala och nationella livesändningar med predikningar, seminarium och lovsång kommer att varvas med lokala inslag på plats. Det blir både musik, tävlingar och utmaningar, bön och utåtriktade aktiviteter.

– Vi måste planera för att taket på max 50 personer ligger kvar även i augusti. Om restriktionerna lyfter blir det en härlig överraskning, men tills dess jobbar vi för att lösa det ändå. Hittills har 20-25 ungdomsgrupper gett respons för att vara med och anordna festivalen, säger Samuel Westergren.

Festivalen pågår i tre dagar och kommer ha dubbelt missionsfokus. Ära20 nationellt kommer sända ut team till de lokala Ära-platserna för att betjäna ungdomarna på plats med bön och ge inspiration och uppmuntran. Därefter kommer de lokala festivalplatserna själva sända ut teamen tillsammans med de deltagande ungdomarna för att betjäna de alla samhällen där festivalen anordnas.

– Det är en utåtriktad satsning där festivalen anpassar sig till det lokala sammanhanget och på olika sätt visar på vem Jesus är.

Logistiskt utmanande

Samuel Westergren beskriver arbetet inför festivalen som en "härlig logistisk operation". Den första utmaningen är att få allt praktiskt att fungera när festivalen ska pågå på över 20 platser samtidigt. Sedan måste de som anordnar Ära20 lära sig allt om olika digitala plattformar. Detta för att skapa en gemensam festivalkänsla där alla festivalplatser ska kunna integrera på kreativa sätt med varandra.

Eftersom det finns ett tak på max 50 deltagare per festival blir det först till kvarn som gäller när anmälningarna öppnar.

– Tanken är att de ungdomar som tillhör församlingen ska ha förtur, men sedan kommer alla kunna anmäla sig direkt till de lokala församlingar där festivalen hålls. Det kommer finnas en nationell karta för att hitta närmaste festival. Blir en festival fullbokad kan man söka upp en annan.

Upplägget som från början var en b-plan känns numera som stort och betydelsefullt, berättar Samuel Westergren.

– I en tid av oro och isolering får Ära20 samla och verka för en missionell lovsångsrörelse i vårt land. Det känns så stort och spännande.

Läs mer TV: Strömmen försvann men lovsången fortsatte på Ära

---

Nytt upplägg för Ära20

  • Evangeliska frikyrkans lovsångsfestival arrangeras 28-30 augusti på mellan 20-25 olika platser samtidigt.

    Deltagare får del av hela festivalen i en lokal församling. Exempel på församlingar är Ryttargårdskyrkan (Linköping), Immanuelskyrkan (Malmö) och Kungportskyrkan (Huskvarna).

---

Fler artiklar för dig