I en debattartikel den 24 juni i Dagens nyheter frågar Sveriges kristna råd (SKR) hur många äldre som skulle haft chans att överleva om de inte hade bortprioriteras av vården – bara för att de inte hade anhöriga som stred för dem?
"Hur nära är den praktik som vi har sett i Sverige under denna pandemi det som kallas eutanasi?", skriver debattörerna. Eutanasi är ett annat ord för dödshjälp.
Ta hjälp av trossamfunden i utredning
Enligt SKR är det viktigt att en utredande statlig kommission, som ska analysera och bedöma hur samhället har hanterat pandemin, också tar med värderingar om alla människors okränkbara värde in i analysen. Och med trossamfundens erfarenhet i frågor kring kris, sorgesamtal och död är det viktigt att involvera representanter för trossamfunden i kommissionens arbete, menar SKR. Bland annat tar man upp Sjukhuskyrkans erfarenhet av nya frågor och existentiella samtal bland vårdpersonal och patienter under coronapandemin.
Läs mer Yngve Gustafson: Äldre känner sig övergivna av vården och kyrkan
”Läkare som jobbar hemifrån och på distans beslutar om morfin och ångestdämpande som åtgärd när dropp och syrgas skulle kunna göra en skillnad på liv och död – är det så vi vill att det ska vara?”, ifrågasätter skribenterna.
Ärkebiskopen Antje Jackelén tillhör SKRs presidium och har skrivit under debattartikeln.
– Det handlar ytterst om hur vi ser på en människa. Människosynen ligger nära trons hjärta. Människan är skapad till Guds avbild och Jesus hade en blick för människor i utsatthet. Så det är ganska naturligt att de här frågorna är viktiga för SKR och trossamfunden, svarar ärkebiskopen Antje Jackelén på frågan om varför man nu valt att gå in i debatten.
Läs mer Annika Borg illa berörd av bristen på "flockhumanitet"
"Säger något om samhällsklimatet"
I artikeln tar SKRs presidium upp fallet med den 81-åriga mannen som överlevde för att anhöriga stridit för att han skulle få behandling efter han fått Covid-19. Han planerar nu sin 33:e Vätternrunda.
– Är det här toppen på ett isberg eller handlar det bara om enskilda fall? Det är viktigt för hela samhället att vi reder ut detta. Hur vi behandlar äldre och de svagaste säger något om hur klimatet i samhället är. Där behöver vi rannsaka oss själva, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
– Det är viktigt att slå fast värderingarnas rötter i tron. Här kan det mycket väl vara så att det rent sekulära kommer till sin gräns. Om du endast har ett rent rationellt nyttotänkande när du talar om en människa är det lätt att halka in på tanken att de här människorna inte är så produktiva och då är det lättare att kränka deras värdighet, säger hon.
– Inte vad jag känner till, säger Antje Jackelén.