Inför årets digitala Nyhemsvecka såg man tidigt behovet av en funktion där tittarna kunde vara interaktiva under gudstjänsten som de tittade på hemifrån. Därför kontaktade man Jönköping Pingst som under coronapandemin använt sig av ett amerikanskt verktyg för just detta. Anna-Carin Rabnor, till vardags administrativ ledare i Jönköping Pingst, är ansvarig för Nyhemschatten.
– När vi började sända gudstjänster live under coronakrisen ville vi också kunna göra vad vi kunde för att ha en dialog med de människor som tittade. Vi började använda en plattform som Life Church i USA tagit fram.
Verktyget, Church Online Platform, är en gratistjänst där livesändningen kompletteras med ett chatfönster.
– Vi som är värdar i chatten hälsar välkommen till mötet, frågar folk var de kommer från och så vidare. Vi har fått många glada hälsningar från folk runt om i landet och kan se att många samlas i sina församlingar för att följa mötena, berättar Anna-Carin Rabnor.
Anna-Carin Rabnor.
Digital förbön
Det som skiljer verktyget från andra tjänster är möjligheten att be om enskild förbön i chatten.
– Det finns en liten knapp man kan klicka på om man vill ha förbön. Då kommer man till ett privat chattrum med en förebedjare. Hittills under Nyhemsveckan har det hänt väldigt mycket där, många vill ha förbön och det är en del seriösa böneämnen.
När det sker en frälsningsinbjudan i mötet kan ytterligare en knapp aktiveras där besökaren kan klicka på en knapp för att "räcka upp sin hand" och överlåta sitt liv till Jesus. På torsdagen hade runt 40 personer valt att göra det i samband med något av kvälls- eller nattmötena.
Läs också Inez, 89 bor på konferensområdet: Märkligt med folktomt Nyhem
– Det var det som var grejen, särskilt under tisdagskvällens nattmöte, då det var tolv personer som tog emot Jesus. Det var som att vi var mitt i ett vanligt eftermöte trots att vi satt på Nyhemsveckans expeidition framför våra datorer. För något år sedan skulle jag nog tycka att det skulle vara svårt att ha den där nerven, men när vi nu kan se flödet på hur många som kommer in och vill ha förbön och vi fördelar förfrågningarna på förebedjare så kändes det på riktigt, berättar Anna-Carin Rabnor.
– Precis som vanligt. Man tar en mening i taget, skriver inte långa haranger utan bit för bit. Men det är klart, det är en lite speciell situation. Samtidigt tror jag att det här är ett verktyg som många av oss bör använda även när vi börjar fylla våra kyrksalar med folk igen. Det finns många som inte är beredda att ta det där första steget att komma till kyrkan. Det finns mycket folk på nätet och då behöver vi också finnas där.
Inte utan utmaningar
Och det har funnits en del utmaningar, men inget som inte har fört något gott med sig.
– Det finns det i allt man gör och det som kanske påverkar mest är när tekniken kring webbsändningen strular. Då behöver vi hålla i gång chatten och fokus riskerar bli på strulet. Under tisdagens möte hände det och tittarna kunde inte se någon bild. Då var det någon besökare i chatten som skrev: "Kan vi inte be för dem som håller i tekniken?". Då blev det pepp runt det och bönen kom i gång och så även sändningen efter en stund, berättar Anna-Carin Rabnor som också identifierar en annan utmaning: det "digitala" språket.
– Vi ser att det är viktigt att ha med dem som är yngre, de har ett annat språk och en mycket större vana att konversera snabbt i skrift. Själv vill jag gärna tänka igenom och formulera mig väl. Det blir tydligt att båda delarna behövs.
Läs mer Öde på Nyhem – gör stor satsning för att nå ut digitalt i stället
---
Gudstjänstchatten
Framtaget av den amerikanska kyrkofamiljen Life Church.
Finns tillgängligt gratis på churchonlineplatform.com/
Efter frälsningsbön i Nyhemsveckans chatt serbjuds den som vill höra av sig till en mejladress för vidare vägledning och kontakt med en lokal församling.
---