Nyheter

Pingst: Församlingarna har blivit bättre på konflikthantering

På Pingst centrala kontor upplever man att de lokala församlingarna blir bättre och bättre på att hantera konflikter med anställda. Samtidigt ser man ett behov av att ta upp frågan kring utbildning i arbetsgivarfrågor på nytt.

Sjukskrivningar på grund av kränkningar och trakasserier är, enligt arbetsmiljöverket, vanligare inom kyrkor och samfund än på andra arbetsplatser. Men inom Pingst upplever man en förbättring de senaste åren.

– Jag upplever att församlingar blivit duktigare att följa de lagar och regler som finns. Sedan kan det finnas undantag, säger Madeleine Hansson, direktor för Pingst – fria församlingar i samverkan.

Eget ansvar lokalt

Församlingar inom Pingst har eget juridiskt ansvar att ta kontakt med facket och arbetsgivarorganisationer vid en konflikt. Från nationellt håll vill man dock uppmuntra församlingar att ta hjälp av rådgivare när det finns behov. Och Madeleine Hansson upplever att de flesta tar de kontakter som behövs.

– Varje fall där det sker kränkningar är tragiskt. Från vårt håll har vi börjat se över hur vi ska kunna stödja församlingarna mer, säger Madeleine Hansson.

Vad tror du problemen beror på?

– Jag kan tänka mig att det i våra samfund finns en snällhetskultur där man vill vara så snäll och tillmötesgående att det ibland blir svårt att hantera konflikter och ta tag i problemen i tid.

Under höstkonferensen "Pingst ledare" brukar det erbjudas en inriktning för ordförande och styrelser. Men i övrigt hänvisar man till hemsidan och Arbetsgivaralliansen där det finns information om regler och riktlinjer.

– Vi har precis börjat prata om att det är läge att återuppta frågan om utbildning för styrelser. Eventuellt att vi gör det digitalt, berättar Madeleine Hansson och berättar om utredningen "Tjänare i Guds rike" som togs fram inför Pingst rådslag i maj.

Läs också Pastorer slutar sin tjänst allt tidigare: ”Frikyrkorna har ett systemfel”
 

Därför slutar pastorer i förtid

Dagen har tidigare skrivit om rapporten som utreder varför många pastorer väljer att sluta i förtid. Bland annat uppkom att olika konflikter låg till grund för många av avhoppen. Utredarna skriver att det är angeläget att styrelser och pastorer har rutiner för ärliga och raka samtal. Där frågor kan hanteras i ett tidigt skede.

– Vi håller på att ta fram en ny plattform för ”församlingsrörelsen Pingst” där det ska vara enkelt för församlingarna att ha kontakt med Pingst centralt. På plattformen ska vi även samla våra riktlinjer och policys kring arbetsgivarfrågor, säger Madeleine Hansson.

Läs mer Trakasserier och kränkningar vanligare i kyrkor än resten av samhället
 

Fler artiklar för dig