Nyheter

Anställd på kristen friskola i Västerås misstänkt för sexuella övergrepp

En av personalen på Pilträdsskolan i Västerås har polisanmälts efter att ha haft en sexuell relation med en underårig elev. I anmälan rubriceras det som sexuella övergrepp.

Pilträdsskolan i Västerås har polisanmält en av sina anställda efter att det kommit fram att hon under några månaders tid haft en sexuell relation med en underårig elev. En förundersökning har inletts.

Den anställde valde att frivilligt avsluta sin tjänst när det hela uppdagades, men ska enligt uppgift annars ha tvingats avsluta sin tjänst, enligt VLT (Vestmanlands läns tidning) som bevakat frågan i ett flertal artiklar.

Gjorde polisanmälan

VLT menar också att annan personal på skolan har uppmanats att inte vända sig till media och ska ha hotats med uppsägning om så sker. Den 8:e maj stängdes den anställde av från arbetet på skolan och den 26:e maj gjordes polisanmälan.

Enligt VLT gjorde skolan en polisanmälan först efter att socialtjänsten hotat med att ingripa och kritiseras för att försöka tysta ned händelsen.

Kritik kommer också från föräldrar som är besvikna över att de blivit informerade först efter att händelserna rapporterats om i media.

– Det är sjukt att det står i VLT först innan vi får information, säger en anonym förälder till tidningen.

Kristen profil

Pilträdsskolan har en kristen profil och driver skolverksamhet från årskurs ett till nio, det är en liten skola med cirka 200 elever. Skolan startades 1994 av Vallbykyrkan, en församling inom trosrörelsen, men sedan 2006 drivs skolan av den fristående stiftelsen Källan.

Andreas Burenfjäll är skolchef med ansvar för Pilträdsskolan.

– Det är naturligtvis en mycket tragisk händelse, säger han till Dagen.

Men av sekretesskäl kan han inte berätta vad som har hänt, inte minst då det är ett polisärende.

Tillbakavisar uppgifter

Däremot vill han tillbakavisa delar av det VLT rapporterat om, framför allt att de skulle ha hotat personalen om uppsägning om de vände sig till media.

Andreas Burenfjäll säger att skolans ledning har varit mån om att skydda den berörda eleven och kan därför inte uttala sig om vad som har hänt. Men det rör sig om en av skolans äldre elever och den anställde som misstänks för sexuella övergrepp var inte lärare på skolan.

På vilket sätt handlar det om sexuella övergrepp?

– Det kan vi inte alls kommentera. Det handlar om sekretess.

Ni får kritik för att vilja tysta ned det hela, vad säger du om det?

– Vi är helt förbundna till sekretess, säger Andreas Burenfjäll.

Men han tillägger att stiftelsens styrelse känner sig trygga med hur de gått till väga.

– Det här är en jobbig situation på en mindre skola där nästan alla känner alla. Vi förstår att föräldrar kan uppleva det här som obehagligt och att de ska ha rätt att få veta allt, men det är inte så. Vi måste skydda eleven, det är vår skyldighet. Vi tror att vi har föräldrarna med oss, att de förstår.

Ville göra rätt

Att föräldrarna fick information via brev efter att media skrivit om det menar Andreas Burenfjäll beror på att de först var tvungen att värdera den information de hade innan de landade i att göra en polisanmälan.

– Det är möjligt att styrelsen kunde ha agerat snabbare med att fatta beslut om polisanmälan, när vi ser på detta i efterhand, men vi ville säkerställa att göra rätt när vi polisanmälde en av våra anställda.

Skolan har även tagit hjälp av myndigheter och andra aktörer för att hantera den uppkomna situationen.

Fler artiklar för dig