Den 7 maj gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer om ansiktsskydd för vårdpersonal där de menade att det finns ett visst stöd för att munskydd eller visir kan ha en viss skyddande effekt.
"Det gäller när dessa används som ett sista tillägg utöver övriga och grundläggande åtgärder som har väldokumenterat god effekt för att hindra smittspridning", enligt myndigheten.
Så hur ska kommuner och regioner agera?
Västra Götalandsregionen tänker skydda all personal som kommer i närkontakt med patienter med visir. Detta bestämdes den 18 maj. I nya direktiv till anställda går det att läsa: Visir på personal kan användas vid ansiktsnära vårdmoment av alla patienter.
"Denna rutin är specifik för Västra Götalandsregionen och har tagits fram av vårdhygienexperter i regionen med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens motsvarande dokument publicerat 8/5. Det skiljer sig inte innehållsmässigt från Folkhälsomyndighetens mer än att Västra Götalandsregionen lyfter fram visir framför munskydd", skriver Ingemar Qvardfordt, medicinsk rådgivare vid Enheten patientsäkerhet, i ett mejl.
En sjuksköterska som är chef på en av avdelningarna på Sahlgrenska sjukhuset säger att de har implementerat direktiven och att all personal nu bär visir vid all närkontakt med patienter.
Region Stockholm har inte infört ett liknande direktiv, utan svarar att "Vid vårdmoment nära ansiktet kan det övervägas att all personal använder heltäckande visir för att minimera risken att symtomfri personal smittar vårdtagare."
Om visir inte finns att tillgå ska munskydd användas.
Region Sörmland svarar att munskydd och visir används vid undersökning, behandling, provtagning och transport av patienter med luftvägssymtom samt vid städning i rum med patient som har luftvägssymtom, om patienten är i rummet. Skydden används även vid vård av patienter med bekräftad covid-19 samt vid städning av patientens rum om patienten är i det.
Monasofi Wallinder på Region Västernorrland svarar att munskydd och visir ska användas tillsammans med övrig skyddsutrustning alltid användas för att skydda patient från smitta och när personal vårdar patient med bekräftad eller misstänkt covid-19.
Myndigheter hänvisar till varandra
Så vad säger man på Folkhälsomyndigheten och andra berörda myndigheter? Vem har ansvar för att rekommendationerna följs på rätt sätt?
På Sveriges Kommuner och Regioner säger man sig inte känna till hur rekommendationerna följs.
Folkhälsomyndigheten säger sig inte känna till att deras riktlinjer tolkas olika och att det är en fråga för Socialstyrelsen.
Iréne Nilsson Carlsson är folkhälsoråd vid Socialstyrelsen och hänvisar i sin tur till ytterligare en myndighet.
– Frågan om skyddsutrustning för att skydda personal vid arbete med misstänkt smittade eller bekräftad smittad patient eller brukare hanteras av Arbetsmiljöverket med stöd av rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, säger hon till Dagen.
Dagen har sökt Arbetsmiljöverket utan att få någon kommentar.
Fackförbundet Kommunal hävdar att det kan se olika ut hur man tolkar riktlinjerna beroende på vem arbetsgivaren är. Fackförbundet självt vill att lägsta nivå för skyddsutrustning vid misstänkt eller konstaterad smitta ska vara visir och munskydd. I övrigt ska man göra en riskbedömning och handla därefter.
Läs mer Yngve Gustafson: Äldre känner sig övergivna av vården och kyrkan
Kommunerna och äldreomsorgen
Hur ser det då ut inom äldreomsorgen, som kommuner ansvarar för?
Den 13 maj bestämde Södertälje kommun att all personal ska bära visir även hos friska brukare/vårdtagare för att inte smitta riskgrupperna ytterligare. Detta efter massiv kritik från brukare/vårdtagare och deras anhöriga.
Göteborgs stad har också infört samma rutiner. Enligt planeringsledare för Hälso- och sjukvård, Annika Thoren, används numera visir i ansiktsnära vård även till personer utan symptom på covid-19.
I Malmö stad har de en tvåmeters-regel. Personal ska alltid använda skyddsutrustning i kontakt med brukare/vårdtagare som har konstaterad eller misstänkt covid-1+ och befinner sig i en radie av två meter
Andra kommuner gör annorlunda.
Lilla da Silvas mamma har hjälp av hemtjänsten i Skarpnäck, en stadsdel i Stockholms kommun. Mamman tillhör riskgrupperna. Efter att Södertälje kommun bestämt att hemtjänstpersonal ska bära visir vid alla besök hörde da Silva av sig till ansvariga i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning för att få dem att ändra sina rutiner på samma sätt. Men där tolkar man Folkhälsomyndighetens riktlinjer om ansiktsskydd som att de ska användas vid misstänkt eller konstaterad covid-19. De tänker inte ändra sina rutiner för att andra kommuner har gjort det, var beskedet da Silva fick.
I samma fastighet som da Silvas mamma bor använder en privat hemtjänstfirma däremot alltid visir och munskydd. Det har upprört henne och hon överväger nu att antingen byta hemtjänstutförare eller stänga av hemtjänsten och i stället köpa hjälp av företag med hushållsnära tjänster som skyddar all personal i alla lägen.
Politiskt beslut
Den 29 maj fick alla fjorton stadsdelsförvaltningar i Stockholms stad samt Äldreförvaltningen och Äldreroteln frågan om hur de tolkar rekommendationerna.
Maria Tiger Bodlund på Äldreroteln svarar i ett mejl:
"Jag har förstått det som att det politiska beslut som tagits och som råder nu är att visir eller munskydd (i praktiken används troligtvis oftast visir, då tillgången är bättre på det) ska användas i alla sammanhang då personal kommer mycket nära den äldre, oavsett om det finns misstanke om smitta eller inte."
Äldreförvaltningens Sofi Thunvik svarar att visir, och i vissa fall också munskydd, används i alla sammanhang vid vårdmoment nära vårdtagarens ansikte.
Karin Bülow, avdelningschef på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning svarar:
– Vid varje misstänkt och konstaterat fall görs en individuell riskbedömning som i sin tur avgör vilken skyddsutrustning som ska användas. Nivån på utrustningen beror på vilka arbetsuppgifter som ska göras och vilka symptom som den sjuke har.
Hägersten-Liljeholmens och Älvsjö stadsdelsförvaltningar hänvisar till den information som Stockholms stad tagit fram efter att Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för ansiktsskydd kom. I den går det att läsa att personal som jobbar med brukare/vårdtagare utan konstaterad eller misstänkt covid-19 i första hand ska använda visir i vårdmoment nära ansiktet.
Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning hänvisar till Äldreförvaltningen.
Läs också Elisabeth Sandlund: Äldre förtjänar bli valfråga 2022
Anhöriga berättar på sociala medier
På sociala medier florerar samtidigt rykten om att personal inte bär visir i närkontakt med patienter, brukare och vårdtagare.
Där bekräftar också den bild som framkommer efter Dagens genomgång av hur myndigheternas rekommendationer följs.
Samtidigt som kurvan över coronavirusets spridning har flackats av oroas många över hur det kommer se ut i nästa våg och om vården kommer vara bättre rustade och förberedda när den kommer.
Oklarheten om vilken myndighet som faktiskt ska se till att rekommendationerna om skyddsutrustning för personal i sjuk- och äldrevård faktiskt följs på rätt sätt, den kvarstår.
Läs mer Prästen Annika Borg illa berörd av bristen på "flockhumanitet"