Nyheter

Antje Jackelén mötte kulturministern: Jag skulle önska mig fler nätänglar

När Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén gästade kulturminister Amanda Lind (MP) kom frågan om hot och hat upp. Både kyrkoledaren och ministern hade något att säga.

– Jag fick en fråga om hot och hat, läser demokratiminister Amanda Lind (MP).

Frågan poppar upp i ett samtal som ministern har med ärkebiskop Antje Jackelén och som sändes på ministerns Facebooksida. Det visar sig att båda har erfarenheter att ösa ur.

Beskjuten med pilar

– Jag har fått ta emot en hel del och minns när det var som värst, jag kände mig ensam, det var som att vara på en öde ö och bli skjuten på med pilar hela tiden, säger Antje Jackelén, utan att gå in på omständigheterna runtomkring.

Ärkebiskopen menar dock att en viss tillvändning sker när det gäller hat och hot, vilket är på gott och ont. Hon beskriver att hon kan rycka på axlarna åt saker som andra tycker är fruktansvärt.

– Jag har vant mig vid det här nu, säger Antje Jackelén.

Hon lägger till att hon inte tänker låta sig tystas ned av personer som bara vill förstöra och inte har några argument att föra fram.

Läs mer: “Kyrkorna ska inte nöja sig med att politikerna säger tack”

Vill se nätänglar

När det gäller hatfulla utspel så är sociala medier en arena där ledare, inte minst kvinnliga, ofta blir måltavlor. Här skulle ärkebiskopen gärna se att det fanns en motvikt.

– Jag skulle önska mig fler nätänglar som patrullerar på nätet och säger ifrån, säger Antje Jackelén.

– Jag skulle önska mig änglahärar.

Får inte begränsa

Även Amanda Lind (MP) berättade om hur hon drabbas av hat och hot i sitt jobb som demokratiminister, där hon i sin portfölj även ansvarar för regeringens relation med trossamfunden.

– Jag har varit politiker ganska länge och har jobbat upp ett antal redskap för att inte ta åt mig för mycket av detta, för det är inte de som uttrycker hot och hat som ska få begränsa mig, säger hon.

Samtidigt som hon som toppolitiker vant sig vid att få ta emot glåpord oroas hon över att andra inte ska våga ta på sig politiska uppdrag av den anledningen.

Läs mer: Ministern frågade ut feministpastorn

Flera samtal i sociala medier

Samtalet mellan Amanda Lind och Antje Jackelén pågick i ungefär en timme och spände över en rad ämnen, bland annat kyrkornas roll i coronakrisen.

Under våren har Amanda Lind tidigare haft ett liknande samtal med Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan medan socialminister Ardalan Shekarabi (S) mötte feministpastorn Eshter Kazen.

Fler artiklar för dig