Nyheter

Nu kan alla invånarna i Sveg lägga böneämnen i lådan utanför Ica

Med juni kom både sommaren och bönelådan till Sveg. Prästen Ralf Liljegren och pingstpastorn Lars-Ivar Nilsson monterade med gemensamma krafter upp en röd postlåda utanför Ica där invånarna kan lägga lappar med sina böneämnen.

1 av 3

När Dagen får fatt på Lars-Ivar Nilsson är han alldeles upprymd. Han har just avslutat en intervju med den lokala P4-kanalen och fått tala sig varm om ett av sina favoritämnen: bön! Hos de kristna i Sveg är glädjen stor över att Ica sa ja till erbjudandet och nu hänger den röda bönelådan strax intill den välbekanta gula. Men till skillnad från Postnords distribution är denna service portofri. Oavsett behov är alla välkomna att be om hjälp i bön.

– Detta är på riktigt för oss. Till klassisk kristendom hör bön. Martin Luther sa att bön är den kristnes andedräkt. Det finns inte en gudstjänst utan att vi ber, förklarar Lars-Ivar Nilsson.

– Att få göra detta tillsammans med Svenska kyrkan betyder mycket. Vi hade gjort detta utan corona också, men för oss känns det som en särskild tajming äatt det sker just nu. Vi har varit förskonade från corona här i Härjedalen, men nu har fallen börjat komma. Häromdagen rapporterades att sammanlagt 27 personer insjuknat.

Hur hanterar ni böneämnena som kommer in rent praktiskt?

– Vi har sagt att vi ska tömma lådan en gång i veckan, Svenska kyrkan jämna veckor och vi ojämna veckor. Sedan har vi också ett sms-nummer som folk kan skicka in sina böneämnen på, berättar Lars-Ivar Nilsson.

Eftersom lådan just kommit på plats har det inte hunnit bli någon respons, men Lars-Ivar Nilsson tror att lådan kommer att ge effekt. För den som ställer sig frågande citerar han gärna sin bibel.

– Vi har Psaltaren 50:15 som vi brukar säga är telefonnumret till himlen: ”Ropa till mig när du är i nöd, jag skall rädda dig och du skall ära mig.”

Likt många kyrkor sänder Härjedalens pingstförsamling gudstjänster via webben.

– Men torsdagar 12.00 och söndagar 17.00 är kyrkan öppen för bön. Vi arrangerar det säkert så att man kan hålla avstånd.

Fler artiklar för dig