Nyheter

S:ta Clara öppnar upp för matutdelning på nytt

Matutdelningsverksamheten till utsatta människor i Stockholm har återigen dragit i gång i S:ta Clara. Detta efter två veckors paus på grund av coronasmitta. – Skönt och roligt att vara igång igen, säger Mats Nyholm, direktor i S:ta Clara.

1 av 7

Under två veckor höll S:ta Clara församling i Stockholm all verksamhet stängd. Detta efter att det visat sig att flera som hjälpt till och varit involverade i matutdelningsverksamheten bekräftats sjuka i Covid-19, vilket Dagen tidigare rapporterat om. Men nu har kyrkolokalerna sanerats, nya regler införts och rutinerna för matutdelningen förändrats.

– Vi har till och med lyckats, att med tydliga avståndsskyltar, få människor att hålla två meters avstånd i kön till kaffevagnen på Plattan, säger Mats Nyholm.

Med Plattan menar han Sergels torg i Stockholm där S:ta Clara kyrka delat ut kaffe varje vardag i 25 år. Matutdelningen har tidigare skett i inne i kyrkobyggnaden men nu får gästerna köa utomhus och ta emot maten utanför det kapell som kallas Lillkyrkan. Det finns också möjlighet för alla att tvätta av händerna innan man tar emot maten.

Rena händer innan de äter

– För många av dem betyder det mycket för dem själva att få fräscha upp sig och bli lite renare innan de äter sin macka ur påsen de får, berättar Yvonne Kerygman, diakon i S:ta Clara med ansvar för matutdelningsverksamheten.

###

Yvonne Kerygman, diakon.

Även Yvonne är imponerad över hur snabbt både personal, volontärer och besökare anpassat sig till de nya reglerna. En besökande kvinna frågade själv om hon lyckats hålla två meter ifrån de andra.

– Det har fungerat väldigt bra. Vi har fått bort trängseln i kyrkan och alla har förstått de nya reglerna mycket bättre än jag trodde. Det har varit en positiv utmaning för oss i personalen också, säger Yvonne Kerygman,

Volontärer räds inte att komma

Trots nedstängningen och sjukdom har volontärerna inte avskräckts från att komma tillbaka till verksamheten. Det är snarare tvärtom, menar Yvonne. De nya riktlinjerna, framtagna tillsammans med Smittskydd Stockholm, gör att volontärerna känner sig säkrare och upplever det roligare att vara där. Det till och med fler än tidigare som har hört av sig för att fråga om de kan hjälpa till.

– Det är fint att volontärerna som kommer fortsätter att ställa upp och hjälpa sin nästa i den här tiden. Detta trots att det alltid finns risk att bli smittad så fort man sätter sig på tunnelbanan för att komma hit.

Vad har människorna som vanligtvis får mat tagit vägen dessa två veckor?

– Det är alltid svårt för dem när vi stänger. Det finns ju andra ställen där de kan få mat också. Men det blir ju en extra belastning där såklart, berättar Yvonne Kerygman och fortsätter.

– Men de är på något sätt tåliga också. Det är hemskt, men de är så vara att leva i utsatthet att det inte är självklart för dem att de få ett mål om dagen. Det blir en trygghet för dem att veta att "här får jag min dagsranson". Så det är en lättnad för oss att veta att de nu kan komma hit och få mat.

Själavård på avstånd

Förutom matutdelning har kyrkan också öppnat upp för morgonbön och eftermiddagsbön samt personliga samtal. Alla måste dock sitta med två meters mellanrum.

– Vi talar och ber med de som kommer men sitter på långt avstånd. Vi informerar alltid varför. Vid det här laget är alla så medvetna om situationen att det inte är några problem.

Fler artiklar för dig