Nyheter

En miljon kronor i gåvor till Talita efter Paolos sexköp

Sedan det kommit fram att tv-profilen Paolo Roberto köpt sex har organisationen Talita, som arbetar för att rehabilitera kvinnor i prostitution, fått stor medial uppmärksamhet. På bara några dagar fick organisationen nästan en miljon kronor i privata gåvor via Swish.

– Det är helt otroligt. Folk är jättegenerösa. Att det ens kan komma något på nyheterna som tar över rapporteringen om corona, säger Andrea, verksamhetschef på Talita Göteborg när Dagen ringer upp.

Så länge som den kristna organisationen Talita har funnits har man försökt att lyfta de utsatta kvinnornas perspektiv i debatten. Man arbetar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande av kvinnor som utnyttjats i prostitution. Efter det uppmärksammade fallet där Paolo Roberto erkänt att han köpt sex hörde många av sig till organisationen Talita.

200 nya månadsgivare

– Vi har fått många nya månadsgivare och privata gåvor. Det handlar uppemot 200 nya månadsgivare på några dagar. Många undrar hur de kan hjälpa till och bli volontärer, hur tjejerna mår och hur man kan stötta dem, berättar Andrea som tycker att det är fint att många hör av sig så att fokus i debatten inte främst hamnar på de sexköpande männen utan i stället de utsatta kvinnorna.

– Det är viktigt att man ser vilka som är brottsoffren här.

På Instagram meddelade Talita att de mellan fredag till tisdag fått in 953 000 kronor i gåvor via Swish. "Vi är mållösa, tack vare allt stöd kommer vi kunna hjälpa många fler kvinnor att lämna sexhandeln", skriver grundarna av organisationen i inlägget.

Läs mer Frida Park: Hål i själen ingen ursäkt att köpa sex, Paolo Roberto

Stöd av matvarubutiker

Förutom privata gåvor har också flera matvarubutiker meddelat att de säljer ut sina matvaror med märket "Paolos" och ger vinsten direkt till organisationer som arbetar för att hjälpa prostituerade. En av matvarubutikerna är Ica kvantum i Sickla som reade ut maten till halva priset till förmån för Talita.

– Varorna gick inte att sälja och vi ville inte sälja dem längre. Det kändes inte bra i magen. Samtidigt hade vi ju redan köpt in varorna och ville inte att det skulle bli till matsvinn. Då valde vi att göra på det här sättet, berättar Staffan Lundberg, vice vd på Ica Kvantum i Sickla.

Kände ni till Talita sedan tidigare?

– Nej. Men jag såg vänner som gett till organisationen och när vi kollade upp dem såg vi att de bland annat samarbetar med polisen. Det kändes som en bra organisation.

Hur har reaktionerna varit?

– Positiva. Det blev ett väldigt drag kring detta. Vi har inget kvar att sälja längre och har nu omkring 16000-17000 kronor att skänka. Det känns kul att få bidra.

Positiva exempel

Talitas verksamhetschef Andrea medger att all uppmärksamhet på organisationen känns överväldigande samtidigt som den välkomnas. I synnerlighet eftersom det gör att fler kvinnor i prostitution får höra talas om de goda exemplen där rehabilitering och stöd har lett till en positiv utväg.

– Tjejerna får höra att det finns hjälp att få. Om de får höra berättelser att det går att ta sig vidare kan de tänka att "om hon gjort det så kan jag göra den resan också".

Vad kommer ni göra med alla pengar som samlats in?

– Det finns många drömmar och visioner om att starta Talita i fler städer och i fler länder. Ett problem är att tjejer i prostitution saknar bra rehabiliteringsprogram. Talita har byggt upp ett sådant program som är speciellt inriktat på att lämna livet i prostitution. Det är en dörr ut och ett långsiktigt stöd. Vår vision att detta ska få finnas på flera ställen, säger Andrea.

Fotnot: Andrea vill av säkerhetsskäl inte uppge sitt efternamn i artikeln.

Läs mer Talita: Ökning av kvinnor som säljer sex till följd av coronapandemin

Fler artiklar för dig