Nyheter

Resning begärd om samvetsfrihet för kristna barnmorskorna

En domare i Europadomstolen anklagas för att ha varit jävig och ny lyfts fallet med de två kristna barnmorskorna upp igen.

När beskedet kom att Europadomstolen inte tog upp frågan om samvetsfrihet får de båda barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen såg det ut som om deras flera år långa juridiska kamp var över.

Men nu har en dörr öppnats på glänt.

Kan vara jävig

En domare som avfärdade deras önskan om att Europadomstolen borde se över frågan om samvetsfrihet för barnmorskor i Sverige pekas nu ut som jävig av Skandinaviska Människorättsjuristerna. Därför begär de resning i målet.

I ett pressmeddelande skriver de att det är den svenska domaren Erik Wennerström som borde ses som jävig. De pekar på att han tidigare, som generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, varit ansvarig för att ge bidrag till Sveriges kommuner och regioner (SKR), det vill säga barnmorskornas motpart.

Juristerna som för barnmorskornas talan menar också att det finns en jävsituation i och med en stark koppling mellan SKR och RFSU, ännu en instans som tydligt markerat mot barnmorskornas önskan om samvetsfrihet.

Läs också Ellinor Grimmark: Jag ville slippa medverka vid aborter och blev hatad

Finns felaktigheter

Förutom jäv menar Skandinaviska Människorättsjuristerna att det även finns två andra fakta på bordet som gör att Europadomstolen bör ser över fallen igen.

Dels menar de att det saknas etablerad praxis och därmed bör fler än tre domare vara med och avgöra ärendet, vilket nu har skett. Dels menar de att det finns felaktigheter i beslutet som behöver ses över igen.

Hänvisar till sin tro

De båda barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen har bägge hänvisat till sin kristna tro då de önskat att inte medverka vid aborter. Båda två jobbar i dag som barnmorskor i Norge, som beviljat deras önskemål.

Läs mer Samvetsfrihet - Linda Steen är barnmorskan som tar striden i egna händer

Fler artiklar för dig