Nyheter

Svenska kyrkans tunga skolkritik mot regeringen

Det är varken lämpligt eller en proportionerlig åtgärd att stoppa nya konfessionella friskolor, menar Sveriges största trossamfund då de opponerar sig mot regeringens planer.

Regeringen, men utbildningsminister Anna Ekström (S) i spetsen, står redo att lagstifta för att inga nya konfessionella friskolor ska få starta.

Men de gör det inte utan motstånd. Nu ryter Svenska kyrkan ifrån. I sitt remissvar till den statliga utredning som å regeringens vägnar sett över frågan skriver kyrkans företrädare att det varken är lämpligt eller en proportionerlig åtgärd att förbjuda nya konfessionella friskolor.

Inskränker religionsfriheten

Kyrkan menar att ett etableringsstopp skulle innebära en inskränkning av religionsfriheten, inte minst för att barn ska ha rätt till andlig utveckling, vilket slås fast som en rättighet i Barnkonventionen vilket numera också är svensk lag.

"Svenska kyrkan menar att friskolor med konfessionella inslag kan bidra positivt till barns och ungas andliga utveckling", skriver de vidare i sitt remissvar.

Att vissa konfessionella friskolor inte skött sig enligt regelverket är inte en anledning att straffa övriga skolor, resonerar kyrkan, där de menar ett etableringsstopp inte är en lämplig metod att komma åt de problem som finns. De menar också att näringsfriheten sätts ur spel på ett sätt som inte är motiverat.

Läs mer Utbildningsministern: Att kränkas för sin tro är särskilt allvarligt

Olika bakgrunder

Det främsta argumentet för att förbjuda konfessionella friskolor att växa har varit att skolformen försvårar integrationen i Sverige. Något som Svenska kyrkan i sitt remissvar argumenterar emot, då de menar att i konfessionella skolor möts elever med olika religiös bakgrund.

Svenska kyrkan driver själv cirka 100 förskolor med konfessionell inriktning samt en grundskola upp till årskurs fyra, och är på så sätt ingen större aktör. Men principen att med lagboken enbart förbjuda de konfessionella friskolorna är något som kyrkan inte kan skriva under på.

Undertecknat av ärkebiskopen

Remissvaret är underskrivet av ärkebiskop Antje Jackelén och avdelningschef Gunilla Hallonsten, blivande kyrkoherde i Malmö.

På måndag, den 11 maj, är det sista dagen att komma in med ett remissvar. Även Sveriges kristna råd (SKR) har lämnat kritiska synpunkter till utredningens förslag.

Läs mer Sätt stopp för förbudet mot nya konfessionella skolor

Fler artiklar för dig